Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Relatie ADHD en voeding bij kinderen onduidelijk

Uit een literatuurstudie van het RIVM kunnen op dit moment geen concrete voedingsadviezen afgeleid worden om symptomen van ADHD te verminderen. Een relevant effect van voeding op ADHD kan onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd worden.
Relatie ADHD en voeding bij kinderen onduidelijk

Er zijn daarvoor te weinig grote en kwalitatief goede studies uitgevoerd. Er zijn wel aanwijzingen voor een relatie tussen voeding en ADHD, maar aanvullend onderzoek is nodig. Volgens het RIVM is dit wenselijk, omdat voeding mogelijk het gebruik van medicatie voor ADHD-klachten kan verminderen of voorkomen.

Omega
Dit rapport bevat een overzicht van studies naar de invloed van voedingscomponenten en specifieke dikten op het gedrag van kinderen met ADHD. Het gaat hierbij om de afzonderlijke voedingscomponenten omega-3- en omega-6-vetzuren, zink, magnesium, ijzer, gluten en additieven. Voor vetzuren worden gunstige effecten gevonden, maar deze zijn klein en klinisch niet relevant. Naar de effecten van zink, magnesium, ijzer en gluten zijn tot op heden te weinig studies uitgevoerd om een eenduidige conclusie te kunnen trekken. Van de additieven zijn voornamelijk kleurstoffen onderzocht. Als er al een effect op gedrag is, is dit waarschijnlijk klein en niet specifiek voor ADHD.

Diëten
Daarnaast zijn drie specifieke dieten bekeken, waarin bepaalde bestanddelen van de voeding vermeden worden: het 'Feingold'-dieet, het 'oligoantigeen'-dieet en het 'Pelsser-Voeding en Gedrag'-dieet. De studies geven aanwijzingen dat een deel van de kinderen profijt kan hebben van deze dieten. Of dit daadwerkelijk zo is, zo ja bij welke kinderen en welke werkingsmechanismen hierachter liggen, is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond. Een complicerende factor hierbij is dat de meest effectieve dieetsamenstelling per individu wordt vastgesteld.

RIVM, Artsennet
Door: redactie Nursing

Meer weten? Word nu abonnee van Nursing

Redactie Nursing.nl

3 reacties

 • no-profile-image

  Carla

  wil je wel weten denk ik !!!

 • no-profile-image

  Anja

  Dat ze maar eens gaan kijken naar de relatie van adhd na de DKTP, want velen zeggen ze dat ze voor de dktp een heel ander kind hadden. Ga maar eens lezen op verontrustemoeders.nl

 • no-profile-image

  Xantippe

  Ik sluit me graag aan bij Anja;
  ook deze link geeft veel horrorverhalen
  weer qua mogelijke connectie.
  http://www.kidsfeeling.nl/index.php/Waarschuwingen/bmr-vaccinatie-en-autisme.html
  RIVM weet al wel dat ze mijn meiden
  geen baarmoederprik-formulieren hoeven
  te sturen..

Of registreer je om te kunnen reageren.