Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wijkverpleging mogelijk uit AWBZ

Er bestaat een kans dat wijkverpleging in de toekomst niet meer onder de AWBZ valt. Wijkverpleegkundigen zullen dan onder een ander financieel 'hoofd' terecht komen.
Wijkverpleging mogelijk uit AWBZ

Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) werkt aan een advies over het verschuiven van wijkverpleging en een deel van de persoonlijke verzorging naar de ZorgverzekeringsWet (ZvW). Op dit moment valt wijkverpleegkundige zorg onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Verpleegkundige zorg in het kader van medisch specialistische hulpverlening valt al wel onder de ZvW.

Indicatiestelling
Als wijkverpleegkundige zorg niet meer onder de AWBZ valt, heeft dat gevolgen voor de inhoud en de organisatie van de thuiszorg en de indicatiestelling. Zo worden wijkverpleegkundigen dan financieel onderdeel van eerstelijnsorganisaties en multidisciplinaire zorggroepen.

Congres over AWBZ
Wat het concreet betekent voor de wijkverpleging en de zorg, komt uitgebreid naar voren tijdens het congres 'Recente Ontwikkelingen in de AWBZ, WMo en indicatiestelling' op 26 maart aanstaande. Het CVZ zal hier uitleggen wat de hoofdlijnen zijn van het advies en wat precies de consequenties zijn.

Medicalfacts
Door: redactie Nursing

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.

Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  Esther

  Hopelijk biedt het wat betere perspectieven dan dat het nu allemaal geregeld wordt door de AWBZ want daar worden we niet vrolijk van!!
  En Marijke, ik denk niet dat God hier iets mee te maken heeft...

 • no-profile-image

  puck

  Hoe sturen we de klanten het doolhof van het aanvragen van zorg in? Ze weten nu al niet hoe het allemaal werkt. Straks helemaal niet meer. Ze krijgen dan allerlei termijn te horen waar ze niets van begrijpen en krijgen dan niet de zorg die ze nodig hebben. Bestaat er ook een TomTom om wegwijs te worden in het aanvragen van zorg?

 • no-profile-image

  Marijke

  Makkelijker kunnen we het niet maken! Het zal ook eens niet, waar zijn ze in Godsnaam mee bezig, hebben die mensen die dit bedenken nu niks beter te doen? Ik zou zeggen ga in de zorg werken dan gebeurt er wat nuttigs.

 • no-profile-image

  Annelies

Of registreer je om te kunnen reageren.