Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

COPD-patiënt gebaat bij nieuwe bewegingsmeter

Door middel van een intelligente stappenteller kan gemeten worden of COPD-patiënten thuis voldoende bewegen. Zo kan sneller ingegrepen worden wanneer hij thuis onvoldoende of slecht beweegt.
COPD-patiënt gebaat bij nieuwe bewegingsmeter

Volgens prof. dr. Emiel Wouters. longarts en docent Pulmonologie aan de Universiteit Maastricht zijn veel artsen nog altijd geneigd de COPD te behandelen in plaats van de ongezonde leeftstijl aan te pakken. Een intelligente stappenteller moet volgens hem uitkomst bieden. Zo kun je in de gaten te houden hoe en hoeveel de revaliderende COPD-patiënt thuis beweegt.

Activiteitenpatroon patiënt thuis
Als antwoord daarop werd de zogenaamde CAM ontwikkeld. Een plastic doosje ietsje groter dan een luciferdoosje. Met de CAM kunnen de activiteiten van de patiënt thuis worden gemonitord. Zo wordt de revalidatietherapie geïntegreerd in het gedrag van de patiënt. Immers, het activiteitenpatroon in het dagelijks leven is heel anders dan een inspanningstest in het ziekenhuis.

Capaciteit
Activiteiten die voor gezonde mensen licht zijn, zoals het eten van een bord soep, kunnen voor mensen met COPD juist zwaar zijn. Waar een paar minuten de vloer vegen voor een gezond mens dertig tot veertig procent van zijn capaciteit kost, is dat voor een COPD-patiënt al snel tachtig tot negentig procent. Dat soort gegevens kunnen met de CAM verzameld worden. Bewegingspatronen door de week heen worden gemeten en afgezet tegen het energieniveau.

Data op afstand binnen halen
Op dit moment moeten patiënten die een CAM mee naar huis krijgen nog regelmatig terugkomen naar de behandelaar om het apparaatje uit te laten lezen. In de nabije toekomst is dat niet meer nodig, en kan de arts de data op afstand binnen halen. De CAM wordt binnenkort door prof. Wouters ook ingezet in een groot wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van geneesmiddelen op de verandering van het activiteitenpatroon.

Research Magazine Universiteit Maastricht
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.