Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meerderheid ouderen is tevreden over zorg

Meer dan 90 procent van de bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen zegt tevreden te zijn met de zorg die ze ontvangt en de manier waarop het personeel de bewoners behandelt.

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport dat vandaag bekend werd gemaakt. Het SCP ondervroeg ongeveer 1.500 bewoners en hun familie.

De zorg is te gehaast
Slechts twee op de vijf bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen vindt dat personeel te weinig tijd en aandacht voor hen heeft.  Deze bewoners vinden de zorg te gehaast. Ook is er geen tijd om met hen over levensvragen te praten als ze daaraan behoefte hebben. Verpleeghuisbewoners zeggen dat ze te weinig autonomie over hun leven hebben en te weinig privacy ervaren.

De helft van hen kan niet zelf bepalen wanneer ze opstaat uit bed. Een op de vier mensen met lichamelijke ziekten mag niet zelf bepalen wanneer hij of zij naar het toilet gaat. Ook klagen mensen dat personeel de kamer binnenkomt zonder te kloppen.

CPB / Skipr
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Gavi Mensch

  Wat een bizar artikel, het is alsof het CPB de familiereunie geconsulteerd heeft. Veel mensen durven niet te protesteren. Veel ouderen kunnen niet eens meer protesteren! Ik nog wel!
  En ik blijf dat ook doen, al was het maar voor al diegenen die niet kunnen of durven:

  http://gavimensch.blogspot.com/2010/08/zorgroverij.html

 • no-profile-image

  Faritza ten Holt

  Ja Herbert, je heb gelijk hoor.
  Nou, inderdaad ik vind het ook dat het uit het hart moet komen, want ik bijvoorbeeld doe graag mensen verzorgen en ik doe dit met liefde.
  En niet dat deze mensen als een nummer worden behandeld, want zo worden zij wél behandeld.
  Ik voel dat het in de toekomst meer zorginstellingen zullen verdwijnen dan ze meer zouden worden.

 • no-profile-image

  Herbert Vissers

  Wat een verschil in benadering van dit onderzoek! Positief. Telegraaf gaf aan dat 2 op de 5 ouderen te weinig tijd hadden etc.. Negatief.Gaf de media maar de positieve kant.Zucht..Toch valt er echt nog heel veel te verbeteren. Er zijn te veel managers, die alleen maar vanuit productie zitten te redeneren. ALthans dat is mijn ervaring. ALs managers de mens als product ziet, de zorgverlener als werkezel, wat wil je dan verwacten van je personeel. Kwaliteit van zorg zit niet alleen in scholing. Kwaliteit van zorg zit in het het hart en komt vanuit het hart. Daar zou veel meer in geinvesteerd moeten worden.! Jammer dat de beleidsmakers dat niet (willen??) inzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.