Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal studenten verpleegkunde groeit

De populariteit van de opleiding verpleegkunde in Nederland neemt toe. Er is een groei van bijna 15 procent geconstateerd voor deze opleiding.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Studielink, het systeem waar de aankomende studenten hun aanmelding moeten invoeren. De Hogeschool van Amsterdam laat aan dagblad Metro weten dat zij te maken hebben met een stijging van twintig procent voor de opleiding verpleegkunde.

Recordaantal studenten
In Vlaanderen is de stijgende trend in het aantal verpleegkundestudenten al een poosje duidelijk zichtbaar: de hbo-v school in Sint-Michiels-Brugge moest zelfs een inschrijvingsstop inlassen. In Vlaanderen schreef een recordaantal studenten zich in voor de opleiding verpleegkunde. Met drieduizend eerstejaarsstudenten in de bacheloropleiding (het vroegere A1) en tweeduizend in de HBO-verpleegkunde (voorheen A2) was vorig jaar een record gevestigd. Nu al staat vast dat dat record dit schooljaar zeker wordt gebroken.

Werkzekerheid
Zowel de Hogeschool van Amsterdam als de Vlaamse media schrijven de toename in populariteit toe aan de slechtere economische tijden. Het is veel in het nieuws geweest dat er meer verpleegkundigen nodig zijn, dus springen mensen in dat gat. Het gaat vooral om baanzekerheid. 'Als het crisis is, lokt de werkzekerheid van de gezondheidssector,' aldus de Vlaamse krant De Standaard.

Metro / Nursing
Door: redactie Nursing | Volg ons ook op twitter!

Redactie Nursing.nl

7 reacties

 • no-profile-image

  betsie

  Ik ben VIG er en wil zo graag verder leren als verpleegkundige,maar ik krijg alleen maar afwijzingen of soms helemaal geen reactie. Ik denk dat ik te oud ben 46 maar wel bekend met het werken en leren. Wie weet welk ziekenhuis in de buurt van rotterdam oudere aan neemt.

 • no-profile-image

  AH

  Ik ben het met de bovenstaande reacties eens. In onze groep zijn wij begonnen met 15 mensen en na een jaar bleven er nog 5 of 6 over. De eersten die afhaakten waren mensen die niet zeker waren of ze deze opleiding wilden doen en daarna de mensen die het niveau niet aankonden. Het is een hele hoop werk en ook streng beoordeeld. Niet iedereen kan het aan zelfs als ze dat echt willen!

 • no-profile-image

  Vanhaverbeke Roger

  lieve verpleegkundigen,
  Het aantal studenten verpleegkunde mag nog stijgen met 50% nooit zullen er genoeg zijn in de komende tien jaar met de vergrijzing van het verplegend personeel (de pensionering van de boem van de jaren 75-80 komt eraan ...)en men zegt ons nooit hoeveel er per jaar uit het beroep stappen en spijtig genoeg houdt men daar geen statistieken van bij ....je moet de verpleegkundigen in Vlaanderen voor het ogenblik gaan zoeken met een vergrootglas en het aantal vacatures rijst de pan uit en we zijn nog maar augustus... het wordt een hete nazomer en lieve directies wanneer gaan jullie iets doen aan de verloning, drie jaar studeren voor een loon van 1300 euro netto (deze maand heeft deze pas afgestudeerde verpleegk. 3 nachten gedaan, 9 avonddiensten en 2 we. gewerkt) , wie doet het haar na, vraag eens hoeveel een bachelor verdient in de metaal- of banksector....
  Ik hoop dat men nog een paar goede zielen vindt die nog willen verozrgen of aan het bed staan... Het gemis aan verpleegkundigen is een gezonde manier om het beddenoverschot weg te werken....in de acute sector.

 • no-profile-image

  Rianne

  Leuk om te lezen dat verpleegkunde steeds meer in trek is! Ik heb me zelf vorige week aangemeld voor de deeltijdopleiding hbo-v, die start in september.

 • no-profile-image

  sandra

  Inmiddels derde jaar hbo-v.
  Gestart met 15 man, eind tweede jaar 7 man over.
  ik denk dat het normaal is.

 • no-profile-image

  Philo Engelen

  Ik doe de verkorte verpleegkundige opleiding BBL niveau 4
  We zijn met 25 personen begonnen, er zijn nu nog 11 personen na 1 jaar over.

 • no-profile-image

  Lotte

  Ik ben benieuwd hoeveel er ook daadwerkelijk afstuderen. Zelf ben ik net een jaar bezig met de HBO-V en onze klas is nu al gehalveerd. Hoeveel er uiteindelijk overblijven??

  Groetjes Lotte

Of registreer je om te kunnen reageren.