Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Te veel hbo-verpleegkundigen in het oosten

In Oost-Nederland zijn verpleegkundigen te hoog opgeleid. Dit blijkt uit de arbeidsmarktverkenning 2010 van de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Oost-Nederland (WGV).
Te veel hbo-verpleegkundigen in het oosten

Uit het rapport blijkt dat er een overschot is aan hbo-v'ers, maar juist een tekort aan middelbaar opgeleide verpleegkundigen (mbo-v). De verkenning laat zien dat de zorg in Oost-Nederland in 2013 te maken krijgt met een overschot van zo'n tweehonderd hbo-verpleegkundigen.

Verpleegkundigen en vergrijzing
Volgens het WGV sluit het opleidingenaanbod in de zorg al jaren niet aan op de vraag en is er sprake van ‘kwalitatieve mismatch’. Kwalitatieve mismatch wordt veroorzaakt door over- of onderkwalificatie van medewerkers, maar ook door beperktere inzetbaarheid van personeel speelt hierbij een rol. Dit wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld vergrijzing van het personeelsbestand (leeftijdsverlof). 

Tubantia / Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Gerelateerd
Arbeidsmarktverkenning 2010

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  mbo verpleegkundige, hbo-v in opleiding

  Waarschijnlijk hebben zorginstellingen dit zelf in de hand gewerkt. Ik heb de opleiding mbo-v gedaan en toen ik klaar was met de opleiding, was er voornamelijk alleen werk voor hbo-ver's. Ik heb toen besloten om de hbo opleiding te doen.

 • no-profile-image

  Daems Caroline

  Je kan nooit genoeg gekwalificeerd zijn als verpleegkundige. En wanneer er overschot is aan verpleegkundigen in Nederland , ja kan nog steeds in België komen werken waar er nog heel wat tekorten zijn

 • no-profile-image

  linda

  Beter teveel goed opgeleide verpleegkundigen dan een tekort !! Een luxe probleem ? Het is maar hoe je het bekijkt...en in praktijk doen ze hetzelfde werk als een MBO verpleegkundige.

 • no-profile-image

  danielle

  Sinds wanneer komen Hbo-V'érs in ziekenhuizen op een Hbo-positie of functie? Er is daarin naar mijn weten geen differentiatie. Ik werk in brabant in een ziekenhuis maar doe hetzelfde werk als een Mbo verpleegkundige!

 • no-profile-image

  hbo-v in opleiding

  oke.. dus dan zijn er weer te weinig en dan weer te veel... als er te veel hbo-v'ers in het oosten zijn, dan gaan we toch gewoon weestelijker zoeken naar een baan? liever wat meer kwaliteit en opleiding in het ziekenhuis dan ondergekwalificeerd lijkt mij?

Of registreer je om te kunnen reageren.