Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zelfstandig verpleegkundigen maken zorg te duur

Vakbond CNV is bang dat de zorg slechter en duurder wordt door het groeiende aantal freelance verpleegkundigen.
Zelfstandig verpleegkundigen maken zorg te duur

Vakbond CNV Publieke Zaak schreef een brandbrief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de discussie over het kostenaspect van de zorg. Ziekenhuizen en instellingen krijgen de opdracht de kosten laag te houden, terwijl de productie omhoog moet bij minimaal gelijkblijvende kwaliteit. Omdat het geld ergens vandaan moet komen wordt er regelmatig bezuinigd op de kostenpost personeel. Een ander aspect is dat medewerkers ontslag nemen en via een detacheringsconstructie weer op de werkvloer terug keren. Dit is dan wel tegen een hoger loon. 'Het gaat dan met name om anesthesiemedewerkers, maar ook OK-assistenten en IC-verpleegkundigen kiezen voor een dergelijke constructie', aldus Jacob Riepe van de vakbond. 

Hoge werkdruk en personeelstekort verpleegkundigen
Steeds meer verpleegkundigen nemen ontslag om zich als zogenaamde ZZP'er terug te laten huren: vaak tegen een veel hoger salaris. Zij kunnen dit zich permitteren omdat er zo'n groot tekort aan personeel is. Ziekenhuizen komen hierdoor voor een dilemma te staan. Schrappen van geplande handelingen of medewerkers inhuren. 'Beide keuzes missen op termijn hun (financiële) uitwerking niet.'

Kamervragen
Volgens Jacob Riepe van CNV Publieke Zaak zijn er op korte termijn maatregelen nodig die de rust en balans terugbrengen op de arbeidsmarkt. Met de brief hoopt hij dat de kamerleden dit probleem op de politieke agenda willen zetten en er kamervragen over gaan stellen.

CNV
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

31 reacties

 • no-profile-image

  Balkan R

  Het lijkt mij dat de reacties al vele kantjes besproken hebben van dit artikel. Maar waar ik aan denk heb ik nog niet zien staan. Ik denk namelijk dat het nuttig is eens stil te blijven staan bij de te betalen bijdragen als zelfstandige en aan het pensioen als zelfstandige...als men die twee zaken ook in rekening brengt dan verdienen zij denk ik echt wel een schijntje...

 • no-profile-image

  jantien

  "Rust en balans"? Bestond dat dan in de zorg? Er is al jaren geen rust en balans meer. Misschien toch iets beter naar de leden luisteren.

 • no-profile-image

  Maria B

  Dit is toch de gewilde marktwerking.
  In alle sectoren mag dit maar bij ons niet.Dat o.a artsen daardoor tonnen verdienen, en dat deze denk an anesthesisten intensivisten radiologen maar ook huisartsen bijverdienen in andere ziekenhuizen daar hoor ik niets over.Als vakbond zou ik me maar eens drukmaken over onze werkomstandigheden scholing, en in de eerste plaats over de patientenzorg en niet onbelangrijk een fatsoenlijk loon passend bij onze opleiding en verantwoording.

 • no-profile-image

  "vakbondsidioot"

  Het is jammer dat er zo gereageerd wordt op een noodkreet vanuit de vakbond.
  Hoe zou het toch komen dat ons vak geen vuist kan maken?
  Organisatiegraad van lik-me-vestje?
  Vergelijk artsen en fysiotherapeuten, die trekkenveel meer eensgezind op en bereiken dus veel meer...........
  ZZP ers prima, maar de zorg moet goed blijven ook met minder budget en of we dat op deze manier voor elkaar krijgen????

 • no-profile-image

  andré Bos

  Die Jacob Riepe moet eerst nadenken voor hij iets roept, duurder valt over te twijfelen maar slechter is baarlijke nonsens, je betaalt immers de kwaliteit en daar moet je nu eenmaal voor betalen, als hij zich daar nu eens voor in ging zetten. Vakbond,laat me niet lachen.

 • no-profile-image

  ann

  "If YOU PAY PAENUTS? YOU GET MONKEYS !!!"
  Het is zo !

  Rick, deze was goed, heb er hartelijk om gelachen.
  Als men er wat humor tegenaan gooit, zal dit ons verder brengen dan al die woede !

  "In tijden van schaarste zal de prijs omhoog gaan." Dat zal er nog van komen, we worden nog een echte delicatesse ! We slepen nog dikke salarissen in de wacht. Nog een heel klein beetje wachten.

 • no-profile-image

  Ton

  dat is toch de zo hard gewilde marktwerking? je ziet in geen enkele andere branche (bankwezen, ICT roept u maar) dat mensen die werk doen dat schaars is niet goed betaald mogen worden. Het is ronuit schandalig dat deze vakbond op deze manier de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden te grabbel gooit. STOP JE LIDMAATSCHAP VAN DIE KLUP! En ZZP'ers: laat je vooral niet door dit soort idioten uitzuigen, dat doen je collega's in loondienst al voor je.

 • no-profile-image

  beu

  Er is eigenlijk niemand die er ons toe verplicht deze job nog langer uit te oefenen.

  Het ENIGE nadeel is dat het op den duur niet meer veilig zal zijn, om zich als patiënt in het ziekenhuis te begeven, wegens gebrek aan deskundig personeel.

 • no-profile-image

  Gavi Mensch

  Ziekenhuizen, zorginstellingen, het blijft dweilen met de kraan open voor ons, we zijn te duur maar is er iemand van de directie die ons werk dan gaat doen. De zorginstellingen nemen ons ook niet meer aan, allemaal te duur! Maar we geven niet op, het kan anders!
  Zie link met links en reacties:
  http://gavimensch.blogspot.com/2010/08/nooit-meer-zorginstellingen.html

 • no-profile-image

  dick kits

  Er lijkt op meerdere fronten een hetze tegen ZZP-ers te ontstaan. En steeds met verkeerde argumenten. Ook deze weer. ZZP-ers staan voor meer flexibiliteit, minder ziekteverzuim, grotere motivatie en hoge kwaliteit, is mijn 11-jarige ervaring als zorgondernemer. Een hogere productie met gelijkblijvende kwaliteit, lijkt dus bij uitstek weggelegd voor ZZP-ers. De hogere (?) personeelskosten verdienen zichzelf op deze manier terug. Meneer Riepe: u roept dus maar wat! Verdiept u zich eerst eens echt in de materie.

 • no-profile-image

  Rick

  De gewenste marktwerking in de zorg heeft natuurlijk ook te maken met de andere wetten van de economie: "In tijden van schaarste zal de prijs omhoog gaan."
  Goed opgeleide verpleegkundigen zijn schaars aan het worden en kosten nu eenmaal geld.
  Dus heren en dames in de politiek en vakband: "if you pay peanuts, you get monkeys!!!"

 • no-profile-image

  beu

  "Steeds meer verpleegkundigen nemen ontslag" Terecht!

 • no-profile-image

  lien

  "Ziekenhuizen en instellingen krijgen de opdracht de kosten laag te houden, terwijl de productie omhoog moet bij minimaal gelijkblijvende kwaliteit." Dit klinkt mij in de oren als harder werken voor hetzelfde geld. Is dát marktwerking? Slavernij is een juistere omschrijving. "Omdat het geld ergens vandaan moet komen wordt er regelmatig bezuinigd op de kostenpost personeel." Dan wel graag over ál het personeel! En naar rato.

 • no-profile-image

  P

  eh eh

 • no-profile-image

  maria

  Dit is een onderdeel van de zo gewenste marktwerking...............

 • no-profile-image

  Jose

  Als de bonden, waarbij je alleen contributie betaald(jaren) en heb je ze 1 keertje nodig en moet je na menige brief uitwisseling te horen krijgen dat je net niet aan de regels(kleine letters effect) heb gehouden, zich meer bezig moeten houden met hun eigen beleidszaken en de gezondheidzorg kosten over de hele linia kritisch beoordelen.
  Maar ook zou de bonden moeten streven en dan met overtuiging om de salariering van de verpleegkundigen in het ziekenhuiswezen op het niveau van de ZZpers betaling te brengen. Dan zijn zij bezig het op te nemen voor de belangen van hun leden en zou het leegloop cq de personeel tekorten kunnen stabiliseren.

 • no-profile-image

  Tatiana

  ...en nog, ZZPers zijn gemotiveerd om op te komen dagen als de vaste personeel zich ziek meldt. In mijn omgeving zijn dat vooral de ZZPers die blijven werken!!! Ik ben sindskort geen lid meer van een vakbond. Dit omdat ik een keer in 10 jaar om hulp/advies vroeg maar kreeg die echt niet. Maar dit vind ik nog erger.

 • no-profile-image

  Wilma

  Ik heb veel moeite met alle interim-managers die ik in de zorg voorbij zie komen. Ik wil niet eens weten wat ze kosten. Ze gooien de boel overhoop en na een jaar zijn ze weer weg.
  Dat beetje extra wat een ZZP-er verdient is daarbij vergeleken een lachertje. Het salaris van een verpleegkundige in loondienst is daarentegen helemaal niet om te lachen.

 • no-profile-image

  ageren

  Dit is MIJN vakbond die dit zegt! ONZE vertegenwoordiger! BAH! Ik denk er al heel lang over om mijn lidmaatschap op te zeggen maar dit is de druppel. Het is heel normaal dat een zelfstandig ondernemer wat meer verdiend. Omdat de politiek en daardoor de branche de verzorgenden en verpleging heeft uitgeknepen kiezen mensen ervoor om zelf te bepalen waar ze willen werken voor wat meer geld.
  Heel normale marktwerking, dit is toch het beleid van de overheid!

 • no-profile-image

  caren

  Op LinkedIN is de netwerkgroep COZOZ, collectief zelfstandig ondernemers in de zorg, voor verpleegkundigen en verzorgenden opgericht.
  Sluit je aan en laat van je horen!!!

  Misschien een maar eens een blusbrief samen opstellen?

 • no-profile-image

  caren

  Slechter en duurder?
  Foei CNV!
  De ZZP-ers die ik begeleid zijn stuk voor stuk vakmensen, staan open voor reflectie, gaan voor kwaliteit en zagen met lede ogen aan hoe in loondienstomgevingen geld verspild werd voordat ze besloten ZZP-er te worden.
  Maak de ZZP-er geen probleem eigenaar van een businesscase waar de Vakbond jarenlang steken heeft laten vallen!!

 • no-profile-image

  Irma Viehoff

  Er wordt alleen over ziekenhuizen en zorginstellingen gesproken, maar in de thuiszorg kost een ZZP-verpleegkundige ongeveer de helft van één van de thuiszorg! Bovendien betaal je een ZZP-er alleen voor gewerkte uren en hoef je als werkgever geen ziekengeld, pensioen- of zorgpremie te betalen. Volgens mij dus een héél stuk goedkoper dan personeel in vaste dienst. Bovendien; bevalt hij/zij niet, dan kun je er als werkgever ook zo van af en hoef je geen dure procedures te volgen.

 • no-profile-image

  pe

  Inderdaad, ze wilden toch marktwerking. Goed opgeleide verpleegkundigen verdienen nog steeds niet veel vergeleken met andere sectoren. Volgens mij valt er flink te bezuinigingen op de salarissen van specialisten die 2 tot soms wel 5 keer meer verdienen dan collega's in de ons omringende landen. En vaak veel te duur verkochte medicatie en teveel management zouden volgens mij ook aangepakt moeten worden.

 • no-profile-image

  pe

  Inderdaad, ze wilden toch marktwerking. Goed opgeleide verpleegkundigen verdienen nog steeds niet vergeleken met andere sectoren. Volgens mij valt er flink te bezuinigingen op de salarissen van specialisten die 2 tot soms wel 5 keer meer verdienen dan collega's in de ons omringende landen. Maar vaak veel te duur verkochte medicatie en teveel management zouden volgens mij aangepakt moeten worden.

 • no-profile-image

  Annelies Blekman

  In bovenstaand artikel heeft men het over een detacheringsconstructie. Maar dat heeft niets te maken met het werken als ZZP´ers. Detachering gebeurt namelijk via een arbeidscontract met het detacheringsbureau.
  Detachering en zelfstandig ondernemerschap wordt helaas regelmatig door elkaar gehaald.

  m.v.g, Annelies Blekman
  thuisverpleegkundige te Nieuwegein

 • no-profile-image

  joke

  " Omdat het geld ergens vandaan moet komen wordt er regelmatig bezuinigd op de kostenpost personeel "
  Een bezuiniging op materialen die vaak onnodig gebruikt worden en erg duur zijn, DAT zou de kostenpost pas goed naar beneden halen. Alles moet over de rug van het personeel op de werkvloer. Dat is zeer onterecht !!

 • no-profile-image

  Albert

  Inderdaad een goede ontwikkeling, snij eerst maar eens in de managementlaag en specialisten. Verpleegkundigen blijven onderbetaald gezien verantwoordelijkheid en werkdruk, vergelijk dat eens met het bedrijfsleven: wat nou duur..... En dit zijn nu eenmaal de gevolgen van marktwerking, te weinig opleiden, te weinig loon en te weinig carriére-perspectief.

 • no-profile-image

  Theo Bakker

  Dat valt nogal mee, specialisten zijn veel duurder.....

 • no-profile-image

  Carla

  Zo, dus zelfstandig verpleegkundigen worden te duur. Ik kan het iedereen nl aanraden.
  T is zelfs kostenverlagend, mits er bovenaan de ladder flink wordt gesnoeid.

 • no-profile-image

  Annemiek

  Ze wilden toch marktwerking? Valt dit ook niet onder marktwerking? Iets wat gewild is en waar tekort aan is is duurder. Of mag marktwerking alleen als het goedkoper uitkomt?

 • no-profile-image

  Mieke de Leeuw

  Nou, dat lijkt me een prima ontwikkeling. Misschien dat men dan eens het verpleegkundige beroep op waarde gaat schatten en dat we fatsoenlijk betaald gaan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.