Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

VUmc zet speurhond in tegen Clostridium

In het VUmc wordt speurhond 'Cliff' ingezet om de Clostridiumbacterie op te sporen.
VUmc zet speurhond in tegen Clostridium

Een tweejarige beagle wordt in het VU medisch centrum getraind om de Clostridiumbacterie op te sporen. Het idee om een hond te trainen is afkomstig van een internist die zich tijdens de visite hardop afvroeg of de patiënt misschien Clostridium had. Een verpleegkundige merkte op dat het wel zo rook. 'Als mensen het al kunnen ruiken, dan moeten honden dat veel beter en vooral eerder kunnen', bedacht de internist.

Hond ruikt ziekenhuisbacterie
De afgelopen maanden hebben internist Marije Bomers en Hotsche Luik, trainer, gedragswetenschapper en geurdetectieonderzoeker, hard getraind met de hond. 'We gaan alle kamers af en het is de bedoeling dat Cliff rustig bij het bed gaat zitten van patiënten die besmet zijn' aldus Bomers in een persbericht van het VUmc. De resultaten zijn opvallend. Tot nu toe heeft Cliff in ieder geval negentig procent van de zieke patiënten opgespoord, twee keer gaf hij aan dat hij de bacterie rook, terwijl de laboratoriumtest negatief was.

Hond draait oproepdiensten
De bedoeling is dat Cliff in de toekomst oproepbaar zal zijn. Ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere instellingen waar Clostridium een bedreiging vormt, kunnen hem inschakelen bij een uitbraak van diarree. Besmette patiënten kunnen dan zo snel mogelijk worden geïsoleerd, zodat verdere verspreiding wordt voorkomen. 'Cliff werkt sneller dan een laboratorium,' aldus Bomers. 'De laboratoriumtest duurt niet zolang, maar in de praktijk ben je vaak een dag verder voor je de uitslag hebt. En is de uitslag dubieus, dan gaat er nog een dag of drie voor de kweek overheen, voor je weet of iemand besmet is. Cliff signaleert de bacterie in één snuffel.'

VUmc
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Redactie Nursing.nl

9 reacties

 • no-profile-image

  keesvanderwoude

  Cliff is een beagle, ik geloof dat hij nu 3jaar is. Zijn vader heet Ralf.

 • no-profile-image

  angie

  wat voor soort hond is cliff??
  ik moet namelijk een prestatie over cliff maken
  en hoe oud is cliff

 • no-profile-image

  marjan hustinx

  Een hond een prima idee een hond ruikt tig keer beter dan een mens.In Australie gebruiken ze overal een hond voor die ruikt zelfs aan de bagage op airports of je geen fruit meeneeemt,en het klopt steeds dus why not???Groetjes Marjan

 • no-profile-image

  girdy

  Een hond?? volgens mij kan bijna elke ervaren vpk ruiken dat iemand clostridium heeft. lijkt me toch wat hygienischer om op oordeel van vpk af te gaan - en natuurlijk een testje te doen - dan honden aan het bed...

 • no-profile-image

  D.v.d.

  Straks brengt die hond de bacterie over van de 1 op de andere patiënt, lijkt me niet handig.

 • no-profile-image

  Dineke v. B.

  En welke bacterien neemt deze hond met zich mee? Op een afdeling als Hematologie wil ik Cliff niet aan het bed zien hoor! Mensen met een lage afweer..en dan komt er even zo'n hond langs voor een clostridium test. Nee bedankt.!

 • no-profile-image

  Gerben van den Barg

  Leuk een hondje die dit opspoort, nu wordt er iets gevonden en wordt er weer chemisch gereinigd wat niets echt oplost.Waarom pakken wij niet de bron aan. Alle zorginstellingen werken volgens de WIP "richtlijnen" (chemisch reinigen) terwijl de WIP en iedere ziekenhuis hygiënist weet dat alle bacteriën resistent zijn geworden en hierdoor jaarlijks veel mensen door besmetting overlijden en zorgverzekeraars en zorginstellingen miljoenen aan kosten hierbij krijgen opgedragen. Ik werk voor Smart Materials & More en wij leveren als enige wereldwijd een echt microbiologisch middel dat resistentie wegneemt van de volgende bacteriën: risico op coliformen -50% / risico op S.aureus(MRSA) -80% / risico op Clostridum-90%. Deze middelen zijn Biologisch en Milieu vriendelijk voor haar omgeving. Heeft u interesse in meer informatie check www.smart-mm.com

 • no-profile-image

  Bram Hengeveld

  En om hoeveel mensen gaat het in totaal? Negentig procent van zeg, 20 mensen is cool, maar zou in dit geval 10% fout positieven opleveren. Nu kan het zijn dat dit zich goed verhoudt tot de gevoeligheid en specificiteit van de nu beschikbare testen. Ik hoop dat de artsen in kwestie hun data goed verzamelen, zou vermakelijke kost worden! Dan wel hopen dat het geen 'Klüger Hans' de tweede wordt...

 • no-profile-image

  M.

  Hoef je geen hond voor te zijn om te ruiken of iemand besmet is met de clostridiumbacterie.........

Of registreer je om te kunnen reageren.