Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Alzheimer Nederland wil chip voor dementerenden

Alzheimer Nederland wil dat dementerenden een gps-chip in hun kleding krijgen zodat ze goed zijn op te sporen als ze verdwalen.
Alzheimer Nederland wil chip voor dementerenden

Dat heeft een woordvoerder van Alzheimer Nederland gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het AD. In Nederland kampen 235 duizend mensen met dementie. Zeventig procent daarvan woont thuis. 'Veel van hen gaan nog graag de deur uit. Het komt vaak voor dat ze dan verdwalen. Zo'n chip kan dan een uitkomst zijn.'

Chipsysteem
De organisatie merkt dat dementerenden en mantelzorgers veel behoefte hebben aan een dergelijk systeem, zegt een woordvoerder in Trouw. 'Er bestaat al wel zoiets, maar dat apparaatje is te groot. Daardoor valt het op als dementerenden het gebruiken. Zo worden ze herkenbaar voor mensen die kwaad in de zin hebben en dat moet je voorkomen.'

Het chipsysteem wordt al in Scandinavische landen gebruikt en ook in België pleit een politiechef voor een dergelijke chip.

Trouw
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  astrid

  Wat afschuwelijk,gaan ze dit ook doen bij de criminelen die met verlof gaan?
  Laten ze daar maar gelijk beginnen.
  Maar laat die oudjes met rust.

 • no-profile-image

  Wilma

  Ik vind het een prima idee ( dochter van een dementerende vader, die totaal de weg niet meer weet, en werkend met dementerende ouderen). Mijn vader heeft ook een briefje in zijn jas met adres, maar die gooit hij er vaak uit, en een ketting, heeft hij nooit gehad wil hij dan ook nu niet om. Zo'n chip, daar heeft hij totaal geen last van, dus kom maar op het kan mij niet snel genoeg ingevoerd worden. Op mijn werk is wel eens dementerende zoek, dit zou het zoeken een stuk makkelijker maken en de dementerende wordt eerder gevonden. Wat vooral met dit weer heel belangrijk is.
  Afgelopen week nog een dementerende man in omgeving Haarlem na 3 dagen dood terug gevonden.

 • no-profile-image

  annelies

  Wat een afschuwelijk idee, het lijkt op het eerste gezicht geweldig praktisch. Maar ik zou zelf nooit zo'n chip willen, dat gaat mij echt een stap te ver. maar ik vind het gevaar dat in de toekomst steeds meer mensen en dingen gevolgd worden met een chip echt te groot.

 • no-profile-image

  Ria

  dan moet je wel ALLE kleding chippen... lijkt me ondoenlijk

Of registreer je om te kunnen reageren.