Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nog geen griepepidemie in Nederland

In de eerste week van het nieuwe jaar is het aantal griepgevallen fors gestegen. Per honderdduizend Nederlanders zijn er nu 87 geïnfecteerd met influenza-achtige ziektebeelden.
Nog geen griepepidemie in Nederland

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel op basis van meldingen van huisartsen. Vorige week hadden nog 36 op de honderdduizend mensen griepverschijnselen. Bij twee weken meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend inwoners is sprake van een epidemie. Wanneer het aantal griepgevallen ook deze week boven de norm zit, is er sprake van een griepedemie.

Mexicaanse griep
In twee derde van de griepgevallen gaat het om Mexicaanse griep (H1N1). De rest heeft een normale seizoensgriep.

Vorige week heeft de Mexicaanse griep opnieuw levens geëist in Nederland. Vier mensen zijn overleden aan de gevolgen van H1N1. Twee van de vier waren al ziek. Het totaal komt daarmee dit griepseizoen op zeven slachtoffers.

RIVM, Nivel
Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Anita

  Wat Paul zegt, daar ben ik het niet helemaal mee eens,

  Je zal het zelf (of nog erger: je kind) maar zijn, die toevallig net één van die 100.000 is. Het treft ook niet alléén de oudere mensen die toch al ziek zijn. Ik werk zelf op een IC en ik heb er al genoeg gezien (voornamelijk jonge mensen die met blanco voorgeschiedenis) die zwaar beademd worden of zelfs Extra corporale ventilatie (ECMO). Wie weet hoe die (jonge) mensen daar uit komen, dat is nooit zoals voorheen.

  Ach het is toch 'maar' een mexicaans griepje zeker?
  Ik denk dat het een griep-variant is die zeker serieus genomen moet worden. Om grote paniek te zaaien, dat is nu ook niet nodig.

 • no-profile-image

  boekia

  jongens, allemaal "lid"wordne van de nationale griepmeting. je wordt prioma op de hoogte gehouden met allerleid info en je ziet direct de spreidng van de griep in nl en belgia. kost halve minuut per week invullen en als je meer tijd hebt kun je de artikelen, die goed leesvbaar zijn, lezen

 • no-profile-image

  naliboff

  wel een epedemie, niet een epedemie weer echt dat nederlandse gezeik. niets op papier zetten tot het waar is. en wat willen jullie dat we kapjes gaan dragen. leer eerst maar eens mensen dat ze geen handen moeten schudden

 • no-profile-image

  Paul

  Het RIVM erkent nu dat de kans om te overlijden aan de gevolgen van 'mexicaanse'-griep slechts 1 op de 100.000 is.
  Bron: http://nos.nl/audio/209471-vijf-vragen-over-de-mexicaanse-griep.html

  Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mensen die de 'mexicaanse' griep hebben gehad, zélf anti-stoffen aanmaken tegen 3 griepsoorten, de 'H1N1'-varianten, 'vogelgriep' en de o, zo dodelijke 'spaanse' griep van 1918. Het bewijst dat het lichaam geen vaccinaties nodig heeft, maar juist sterker wordt wanneer het griep op een natuurlijke wijze verslaat!

  Bronnen: http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/nieuws/4832/nuttige-antistoffen-tijdens-mexicaanse-griep


  http://www.healthylives.nl/nieuws/verzorging/2010/december/antistoffen-mexicaanse-griep-bieden-bescherming-tegen-andere-griepvarianten


  http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1007124/varkensgriep-levert-slachtoffers-super-weerstand-op.aspx

Of registreer je om te kunnen reageren.