Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

V&VN: geen meldplicht kindermishandeling

Beroepsvereniging V&VN is geen voorstander van het invoeren van de wettelijke meldplicht van kindermishandeling en huiselijk geweld. Zij zien verpleegkundigen liever met meldcodes werken.
V&VN: geen meldplicht kindermishandeling

Een wettelijke meldplicht voor zorgverleners heeft volgens de beroepsvereniging meer nadelen dan voordelen. Doordat zorgverleners ‘voor de zekerheid’ zoveel mogelijk gaan melden, ontstaat een stuwmeer aan - onterechte - meldingen, stelt V&VN. ‘Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) komt dan niet toe aan de aanpak van echte problemen. En mensen kunnen de zorg gaan mijden. Dat kan de onveiligheid van kinderen en anderen zelfs vergroten’, zegt Marjan Kaljouw, voorzitter V&VN. Naast V&VN wijst ook artsenfederatie KNMG een wettelijke meldplicht voor hulpverleners af.

Kamermeerderheid voor meldplicht
Deze week werd bekend dat een kamermeerderheid van PVV, VVD en PvdA wil dat instellingen en professionals in onder andere de gezondheidszorg verdenkingen van huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht melden. Of de meldplicht daadwerkelijk gaat worden ingevoerd, is nog de vraag. Veldhuijzen van Zanten Staatssecretasis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoopt in maart een besluit te kunnen nemen, schrijft ze in een brief aan de kamer. Hiervoor zal ze in gesprek gaan met partijen uit het veld.

Meldcode kindermishandeling
V&VN presenteert op 8 februari een meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld voor verpleegkundigen en verzorgenden. ‘De meldcode voor verpleegkundigen en verzorgenden is gericht op hulp die de veiligheid van de mishandelde kan verzekeren. Een melding moet geen doel op zich worden. Het moet een middel zijn om hulp op gang te brengen daar waar dat nodig is’, aldus Kaljouw.

V&VN
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ilonka

    Ik denk dat je als zorgverlener goed moet kijken en luisteren(altijd),als je dat doet zul je niet zo maar aangifte doen van kindermishandeling.
    Daarnaast ligt het probleem ook bij de overheid zij moeten zorgen dat er voldoende zorgverleners zijn om het probleem kindermishandeling op te kunnen lossen.
    Vaak wordt er een melding van kindermishandeling gedaan daar wordt dan weinig mee gedaan inverband met gebrek een goed personeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.