Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen beloond voor goed handen wassen

Verpleegkundigen van de Mangiagallikliniek in Milaan krijgen een beloning van 3000 euro per jaar, als zij hun handen goed wassen.
Verpleegkundigen beloond voor goed handen wassen

Het ziekenhuis in de Noord-Italiaanse stad wil zo infecties bij te vroeg geboren kinderen voorkomen. Dat heeft de krant Corriere della Sera maandag gemeld, schrijft De Volkskrant.

Sterfgevallen baby's
De regeling, die de naam Schone Handen heeft gekregen, werd begin dit jaar bedacht door neonatoloog Fabio Mosca. En met succes, want het aantal sterfgevallen onder de kwetsbare baby's verminderde met 30 procent. Om te controleren of de verpleegkundigen daadwerkelijk hun handen wassen, wordt alles wat de zij bij de wasbak doen geregistreerd met een camera. 

De Volkskrant
Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Ton

  Dat heet toch gewoon marktwerking: als je je werk goed uitvoert krijg je een bonus. Waarom zou het voor verpleegkundigen niet mogen omdat het onderdeel van hun werk is. Ik vind dat de Nederlandse ziekenhuizen hier ook mee aan de slag mogen.

 • no-profile-image

  M@rianne

  Heb net voor de kerst een week in het zks doorgebracht bij het sterfgeval van mijn schoonvader. Het viel me op hoe weinig verpleegkundigen hun handen wasten! Echt heel erg. Er was op de afdeling ook nog een infectieziekte dus je zou verwachten dat na en voor elke handeling gewassen werd. nee dus. Heb er op een gegeven moment toch maar iets van gezegd.

 • no-profile-image

  Pietertje

  Als het achter de oren dan maar schoon is.
  In ieder geval daarna weer handen wassen!
  Ben het wel eens met je reactie.

 • no-profile-image

  Bianca

  Een leuke actie, mooi wat extra erbij.
  Maar als verpleegkundige is het je taak te zorgen voor goede handhygiene zeker als je werkt met zulke kwetsbare patientjes. Daar zou dus helemaal geen extra geld tegenover moeten hoeven staan. Nu blijkt het ook nog te helpen en is door de actie handen goed wassen er sprake van 30% minder sterfte, daar mogen die verpleegkundige zich wel even achter de oren krabben! Als ze dus altijd hun handen goed haden gewassen was er dus veel sterfte voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.