Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

RIVM blijft verpleegkundigen griepprik adviseren

Verpleegkundigen moeten zich blijven inenten tegen de griep. Dit zegt Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, tegen Nursing. 'Dat er voor bepaalde groepen onvoldoende bewijs is voor de werkzaamheid wil nog niet zeggen dat we er dan maar vanaf moeten zien.'
RIVM blijft verpleegkundigen griepprik adviseren

Coutinho reageert hiermee op het artikel dat in oktober in het Geneesmiddelenbulletin verscheen. Onderzoeker Dick Bijl stelt hierin dat er weinig bewijs is voor het nut van de griepprik, maar wel veel bewijs voor manipulatie van conclusies en verdachte onderzoeken. ‘Bijl trekt in het geneesmiddelenbulletin een onjuiste conclusie en stelt dat het griepvaccin eigenlijk niet meer gegeven moet worden. Dat vind ik onverantwoord’, zegt Coutinho tegen Nursing.

Advies Gezondheidsraad
‘De Gezondheidsraad heeft laten weten dat er vanuit verschillende onderzoeken voldoende argumenten zijn om de griepprik wel te geven. Ook aan verpleegkundigen.’ Coutinho verwijst naar het briefadvies dat de raad een maand geleden aan minister Schippers stuurde. Daarin geeft de Gezondheidsraad zorgpersoneel het dringende advies zich te laten vaccineren. ‘Het hoort bij je verantwoordelijkheid als zorgverlener’, vindt de raad. ‘Ook als de effectiviteit van de griepprik maar 50 procent zou zijn, voorkomt hij nog steeds veel ziekte en sterfte.’

Besmetting patiënt
De RIVM-directeur sluit zich bij het standpunt van de Gezondheidsraad aan: ‘Door je te laten vaccineren verklein je de kans dat de patiënt griep krijgt. Je doet het voor de patiënt. Dat is volgens mij ook de reden dat mensen in het ziekenhuis gaan werken, omdat ze iets kunnen betekenen voor de patiënt. Ik verbaas mij er ook altijd over dat er zo’n lage vaccinatiegraad is onder verpleegkundigen.’

Jarenlange discussie
De discussie over het wel of niet vaccineren tegen griep vindt al jaren plaats. Onderzoek naar de effectiviteit van de griepprik door een dubbelblind onderzoek is onuitvoerbaar en onethisch, vindt Coutinho. Daarom worden andere uitkomstmaten gebruikt, zoals het aantal mensen met griepachtige verschijnselen of sterfte als gevolg van griep. Daarbij wordt jaarlijks het vaccin aangepast aan de meest circulerende virusstammen. Die match is niet altijd even goed, wat de resultaten beïnvloedt. ‘De discussie over wel of niet vaccineren houdt pas op op het moment dat we beschikken over een beter werkzaam vaccin. Ik zou liever zien dat we ons daar wat meer op concentreren.’

Aanbeveling griepprik
Deze week publiceerde The Lancet Infectious Disease een analyse waarin staat dat de griepprik wel werkt, maar minder effectief is dan gedacht. De studie meldt dat de vaccinatie bij 59 procent van de volwassenen griep voorkomt. De prik is volgens dit medium dan ook aan te bevelen.

Lees ook de blog 'Wel of geen griepprik?' van blogger Jos Kaldenhoven.

Gerelateerd:
- Griepprik voor verpleegkundigen weer beschikbaar


Door: Nursing, Marloes Oelen

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  kaatjedo

  Droevige reacties hoor. Als jullie de meest deskundige artsen niet vertrouwen maar wel allemaal schimmige sites, wat zegt dat over júllie deskundigheid?

 • no-profile-image

  Gavi Mensch

  Advies is gratis en windenergie goedkoper, ik sla dit avies dan ook maar in de wind.
  Het gebruik maken van de diensten van een adviseur als dhr Coutinho, kost Mw. Schippers hopelijk de politieke kop nog een keer, wat een stel!

 • no-profile-image

  joost

  Mijnheer Coutinho heeft zichzelf al lang gediskwalificeerd met zijn financiële belangen.
  Is het RIVM nog wel betrouwbaar met zo'n figuur aan de leiding?
  Jammer dat Nursing zo'n bericht gebruikt.

 • no-profile-image

  Bees

  Of kijk even bij naturalnews.com

  "Flu shots often result in delayed side effects and long-term injury"

 • no-profile-image

  Bees

  Gewoon doen wat de hogepriesters van de Gezondheidsraad advisen....

  Of even neuzen op de site van Desire Rover over wat voor fijne stofjes er in de die vaccins zitten en hoe vaccins gemaakt wordt.

 • no-profile-image

  Bas

  Even tussen ons: die Roel Coutinho is niet te vertrouwen. Die man heeft allerlei financiële belangen bij de industrie. Het is dezelfde gast die maar bleef zeggen dat we allemaal dood zouden gaan aan Mexicaanse griep. Is niet gebeurd,I rest my case

 • no-profile-image

  Wilmamazone

  Op deze site wordt eerlijk en duidelijk verslag gedaan over alle in en outs van de jaarlijkse griepvaccinatie bij item:
  Griepprik, controverse?

  cryptocheilus.wordpress.com

Of registreer je om te kunnen reageren.