Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Richtlijn voor chronische pijn bij ouderen

Pijn wordt bij kwetsbare ouderen onvoldoende herkend en behandeld, aldus Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde. Daarom hebben zij de richtlijn ‘Herkenning en behandeling van chronische pijn bij kwetsbare ouderen’ opgesteld met daarbij een handleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Richtlijn voor chronische pijn bij ouderen

Door chronische pijn zijn ouderen vaak minder fysiek en sociaal actief en minder zelfredzaam. Ook kan pijn leiden tot angst, depressie en verdere achteruitgang van cognitief functioneren. Kwetsbare ouderen kunnen anders reageren op pijn en pijnmedicatie. Een eenduidige richtlijn ontbrak tot nu toe, zo stelt Verenso.

Evidence based
In de richtlijn is bestaande evidence over pijn bij kwetsbare ouderen zoveel mogelijk samen gebracht, om tot onderbouwde aanbevelingen voor verbetering van diagnostiek en behandeling te komen. Zo geeft de richtlijn aanbevelingen voor betrouwbare pijnmeetinstrumenen en (non)farmacologische behandeling van pijn bij kwetsbare ouderen.

Handleiding voor verpleegkundigen
Ook is een handleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden uitgebracht. Hierin wordt uitgelegd wat pijn is en hoe het ontstaat en wat je als verpleegkundige kunt doen. Pijnmedicatie en mogelijke bijwerkingen worden besproken. En er komen vormen van pijnstilling zonder medicatie aan bod.

Samenwerking
Aan de richtlijn werkten onder andere ook V&VN Pijnverpleegkundigen, V&VN Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) mee.

Bekijk de nieuwe richtlijn en de handleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Verenso
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.