Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Matige respons op Nightingale Studie

Er is nog niet zoveel respons op de Nightingale Studie als gehoopt. Dat zegt Anouk Pijpe, projectcoördinator van de Nightingale Studie in gesprek met Nursing.nl.
Matige respons op Nightingale Studie

Anouk Pijpe: 'We hebben nog geen exacte cijfers van de respons tot nu toe. Maar ook al hebben duizenden verpleegkundigen wél meegedaan, het is duidelijk dat we er nog lang niet zijn. De non-responsgroep is nog heel erg groot. Binnenkort zullen verpleegkundigen een herinnering krijgen, hopelijk levert dat wat meer op.'

Beroepsziekten verpleegkundigen
De Nightingale Studie is in eind september gestart en wordt uitgevoerd door het NKI-AVL in Amsterdam in samenwerking met het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht. Doel van de studie is het onderzoeken van de relaties tussen beroep en gezondheid van 200.000 verpleegkundigen én voormalig verpleegkundigen. Aanleiding is dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de invloed van beroepsmatige blootstellingen op de gezondheid van verpleegkundigen. Er zal onder meer gekeken worden naar nachtwerk, het in aanraking komen met medicijnen (zoals cytostatica) en het werken met bepaalde apparatuur (zoals MRI of röntgenapparatuur). Ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen zullen worden bestudeerd.

Teennagels niet per se nodig
Ook uit de transcriptie van de #VpkChat, een chatsessie onder verpleegkundigen op Twitter, bleek het enthousiasme voor deelname aan de Nightingale Studie niet heel groot. Moderator Petra Herbschleb tijdens de chat: 'Ik denk dat we kunnen concluderen dat voor zover wij zien de Nightingale Studie geen grote respons heeft, zeker niet qua DNA.' Verpleegkundigen gaven aan dat ze het 'te ver' vonden gaan om hun DNA af te staan voor een onderzoek. Dit zou moeten gebeuren aan de hand van teennagels. Anouk Pijpe: 'Wij proberen in de Nightingale Studie de beperkingen die eerdere studies hebben, te ondervangen. Daarmee is het inderdaad een uitgebreide vragenlijst geworden. De teennagels zijn trouwens niet per se nodig. We hopen dat men het onderzoek dusdanig belangrijk vindt dat men de moeite wil nemen om in ieder geval de vragenlijst in te vullen.'

Gemakkelijker maken
De onderzoekers zien de matige respons tot nu toe niet als een probleem. 'Het hoeft allemaal niet op stel en sprong,' zegt Pijpe. 'Het invullen van de lijst kost tijd en energie en men moet er echt even voor gaan zitten. De  vragenlijst blijft nog een aantal maanden toegankelijk. Ook hebben we geprobeerd om deelname eenvoudiger te maken door de functie ‘Opslaan en afsluiten’ toe te voegen. Daarmee kan de vragenlijst eenvoudig in delen worden ingevuld, wanneer men bepaalde gegevens wil opzoeken bijvoorbeeld. Verder kan er eenvoudig heen en weer gebladerd worden tussen pagina’s en met grotere stappen van onderwerp naar onderwerp. Helaas is het om financiële redenen niet mogelijk om een papieren vragenlijst aan te bieden.'


Door: redactie Nursing

Heb jij nog vragen over de Nightingale Studie? Stel ze ons! In Nursing december proberen we deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Ook kun je terecht met je vragen bij de NKI-AVL stand op het Nursing Event, op 8 en 9 december in De Reehorst te Ede.

Ga naar de officiële website van de Nightingale Studie.

Redactie Nursing.nl

23 reacties

 • no-profile-image

  Nightingale Studie

  @ Evelien:
  Iedereen die als verpleegkundige geregistreerd staat in het BIG-register is uitgenodigd om mee te doen aan de Nightingale Studie.

 • no-profile-image

  Nightingale Studie

  @ Cindy
  Mogelijk is de post niet goed bij je aangekomen of het BIG register heeft niet het juiste adres van je. Je kunt je ook zelf aanmelden op de website: nightingale-studie.nl. Via de rode knop ‘Inloggen’ kom je bij het aanmeldingsformulier.

 • no-profile-image

  Sandra

  Uitnodiging ontvangen en natuurlijk de vragenlijst ingevuld. Mijns inziens een te belangrijk onderzoek.

 • no-profile-image

  Josien

  Hallo! Wanhoop niet; mijn bijdrage komt er echt nog aan. Ik was afgelopen zondag ook vol goede moed begonnen, maar haakte even af op mijn intensieve arbeidsverleden.Ik pak het zeker weer op, en hoop een gezonde! bijdrage te mogen leveren aan de Nightingale studie. Veel succes collega's!Florence is trots op je!
  Gezonde arbeid gewenst, van Josien konijn

 • no-profile-image

  marien

  Ik wil ook iedereen oproepen om mee te doen. Het is echt een zinvol onderzoek. Juist nu. Nu er geen beleid meer is als je een dagje ouder wordt. Onderzoek ondersteunt argumenten om na een x aantal jaren rekening te houden met de gezondheidsrisico's van werkers in onregelmatige diensten. Dom om niet mee te doen. Ik heb gisteren mijn teennagels opgestuurd. (ze moesten eerst nog groeien)

 • no-profile-image

  tineke

  Ik zou iedereen willen oproepen mee te doen. Het gaat toch om te ontdekken of we een risicovol beroep hebben. En we kunnen onze volgende generatie verpleegkundigen misschien behoeden voor nare ziektes.
  En heb je geen uitnodiging gekregen? ga naar de site en vraag een code aan om mee te doen.

 • no-profile-image

  Nel

  Voor verpl. die veel van werkomgeving zijn veranderd,is het een hele klus om alles weer terug te halen, zeker de vragen waar Wim het over heeft, hoeveel late diensten enz.Ik werk al sinds 1968 in de zorg[nog steeds met veel plezier]dus dat weet ik echt niet meer.De vragen over waar, op welk adres plus postcode waar ik woonde heb ik niet ingevuld, omdat ik daar het nut niet van inzag.Verder vind ik het een goede opzet,wij hebben een zorgend beroep maar vergeten nog wel eens ook goed voor ons zelf te zorgen.
  De vragenlijst invullen koste mij zeker 2 uur

 • no-profile-image

  Laura

  Goed dat dit onderzoek er is!De invultijd heeft uiteraard te maken met hoe lang je al werkt en hoe vaak je bent verhuisd en van werkomgeving bent veranderd, ik neem aan om omgevings en milieufactoren mee te nemen. Was zelf 1,5 uur bezig en de teennagels volgen nog, ze moeten nog wat groeien...

 • no-profile-image

  Rini

  Ook ik heb helaas geen uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het onderzoek. Heb me alsnog zelf aangemeld. Blijkt het echter alleen voor vrouwelijke verpleegkundigen te zijn!
  De gezondheidsrisico's lijken mij voor hun mannelijke collega's (een van hen ben ik) toch ook aanwezig te zijn. Een gemiste kans(?)

 • no-profile-image

  Pien

  Niet iedere BIG-geregistreerde is uitgenodigd. Er zijn alleen adhv het BIG-register mensen benaderd om mee te doen.
  Ik heb de enquete zeker ingevuld. Erg belangrijk vind ik dit. Het duurde inderdaad zeker wel een half uur, maar heb het in 2 delen ingevuld en dat ging prima.

 • no-profile-image

  Wally van der Galiën

  Als het zo is dat iedere BIG-geregistreerde is uitgenodigd, is daar slordig mee omgegaan. Heb ook geen uitnodiging ontvangen. Als 58-jarige fultimer die alle diensten werkt had ik misschien toch wel een bijdrage kunnen leveren aan dit onderzoek.

 • no-profile-image

  julia

  Ik ben toch zeker wel een uur bezig geweest met de vragenlijst.Vond de vraag waar je allemaal gewoond hebt,incl.straat en postcode wel een hele vreemde en persoonlijke vraag en vroeg me toch af wat dit met het onderzoek te maken had.
  Verder is onderzoek zeker belangrijk en hoop ik dat alle energie en kosten van dit onderzoek niet voor niets is.

 • no-profile-image

  Ger

  Ben het met Afke eens, alleen heb ik er 45 min over gedaan. In etappes. Je kon het tussendoor gewoon opslaan en later weer verder gaan

 • no-profile-image

  marjanbonte

  Ik heb ook meegedaan. Weet niet waarom, ben eigenlijk niet zo van deze dingen. Toch besloten mee ter doen, incl. teennagels. Ben erg benieuwd

 • no-profile-image

  Evelien

  Ik lees net dat Cindy niet is uitgenodigd voor dit onderzoek, maar voor zover ik weet is ieder BIG geregisteerd verpleegkundige toch uitgenodigd voor dit onderzoek??
  Ik heb ook mee gedaan, kostte inderdaad erg veel tijd doordat ik al zo lang in het vak zit maar in het belang van onze gezondheid en van de toekomstige collega's heb ik de tijd er voor genomen.
  Ook wel weer leuk om na te denken over de situatie waar je in het verleden hebt gezeten.
  Kortom doe gewoon allemaal mee. Het is voor het goede doel!!

 • no-profile-image

  cindy

  Het is belangrijk voor ons als verpleegkundige maar ook voor de toekomstige verpleegkundige! Ik had graag met het onderzoek meegedaan, maar ik ben niet uitgenodigd.

 • no-profile-image

  Anneke

  Ik weet hoe belangrijk het is dat onderzoekers respondenten krijgen voor hun onderzoek, daarom heb ik meegedaan. Maar ik vond het een hele klus, het is een erg uitgebreide enquete!

 • no-profile-image

  Afke

  Ook ik heb meegedaan, (heb gisteren mijn teennagels op de bus gedaan ;-))
  Maar even zonder grapjes: Een onderzoek specifiek voor verpleegkundigen, naar de mogelijke invloed op de gezondheid door werkomstandigheden, zoiets is toch uniek en verdient de aandacht. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de nieuwe generatie verpleegkundigen.
  Veel tijd was ik niet kwijt, hooguit 10 minuten, dus mocht je nog twijfelen...ik hoop dat ik je over de streep heb getrokken!

 • no-profile-image

  Miranda

  Heb ook meegedaan, ik vind het heel belangrijk om te kijken wat voor invloed ons werk op onze gezondheid is. En zoveel tijd is het niet. Gewoon gaan zitten en invullen!

 • no-profile-image

  Nienke, redactie Nursing

  @Petra ik heb het aangepast, dank!

 • no-profile-image

  Wim

  Goed initiatief dit onderzoek, mijn vrouw is ook uitgenodigd en wanneer je in 1974 begonnen bent ( met 4 jaar onderbreking)en ook nog periodes parttime in diverse aantal uren gewerkt hebt, is er behoorlijk wat in te vullen, zoals hoeveel vroege diensten deed je per week ( bijvoorbeeld in de periode 1974 - 1982), hoeveel dagen achtereen werkte je dan, hoeveel avonddiensten, nachtdiensten, en dan ben je nog maar de eerste werkperiode, Dat weet je toch allemaal niet meer.
  Omdat je het goed wilt invullen, je weet namelijk niet de invloed van globaal of specifiek invullen ben je er inderdaad een tijd mee bezig. Mijn vrouw is verpleegkundige, geen secretaresse, dus basis pc werk gaat best, maar veel handelingen voor zo'n uitgebreid onderzoek, dan haakt ze af.
  Maar wel goed dat dit onderzoek er is,

 • no-profile-image

  Carla

  Wat jammer.
  Heb wel meegedaan en was niet echt veel tijd kwijt
  Dit onderzoek leek mij juist zo belangrijk voor verpleegkundigen. Zeker ook voor de ouderen

 • no-profile-image

  Petra

  kleine correctie: de moderator van die sessie was ondergetekende, @salpetrazuur op twitter....

Of registreer je om te kunnen reageren.