Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Deel mbo-verpleegkundigen heeft spijt van opleiding

Een op de vijf verpleegkundigen die een mbo-opleiding heeft gevolgd heeft spijt van de opleiding. Van groep die een hbo-opleiding volgde heeft slechts 11 procent spijt.
Deel mbo-verpleegkundigen heeft spijt van opleiding

Dat blijkt uit cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, die in het bezit zijn van Nursing.nl. Het ROA enquêteerde ruim 25.000 schoolverlaters uit het schooljaar 2008-2009, waaronder ongeveer 2100 mbo’ers en hbo’ers. Deze schoolverlaters werd onder andere gevraagd of ze spijt hebben van de gevolgde opleiding.

Spijtgevoel
‘De uitkomst verbaasde mij, over het algemeen is het spijtgevoel bij verpleegkundigen niet zo hoog’, vertelt Frank Cörvers Hoofd onderzoek Arbeidsmarktdynamiekvan het ROA. Er is niet onderzocht waarom de verpleegkundigen spijt hebben van hun opleidingskeuze. ‘Mensen die geen baan kunnen vinden die aansluit bij hun opleiding, hebben over het algemeen een groter spijtgevoel.’ Toch is het de vraag of deze verklaring ook geldt voor de verpleegkundigen. Eveneens onderzoek van het ROA toonde aan dat verpleegkundigen een goede kans hebben om de komende jaren een baan te vinden. Cörvers: ‘Soms is het lastig om de cijfers te duiden, het kan van vele factoren afhankelijk zijn.’

Onderbenutting
Uit de cijfers van het ROA komt ook naar voren dat de onderbenutting van mbo-verpleegkundigen laag is, want slecht vijf procent van de afgestudeerden werkt onder zijn of haar niveau. Dit percentage ligt voor de hbo’ers hoger, daar verricht veertig procent werk dat onder zijn of haar niveau ligt. ‘Dit is geen opzienbarende uitkomst omdat veel hbo-starters niet meteen op het niveau werken waarop zij eigenlijk zijn afgestudeerd’, legt Cörvers uit.


Door: redactie Nursing


Meer Nursing



NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl




Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.


NursingExperts
Collega's die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Redactie Nursing.nl

6 reacties

 • no-profile-image

  vpk niveau 4 i.o.

  Ik kan niet anders als ik dit zo lees tot de conclussie komen dat de opleiding niet bij je past.

  Vooral de gevolgen voor je sociale leven die je beschrijft zijn hele goede redenen om iets anders te zoeken. Misschien kan je bij je ROC informatie vragen om in een andere opleiding in te stromen die beter bij je past. Bespreek je sowieso met je menton / SLBer.

  Ook lees ik in je verhaal je 'afkeer' voor verzorgingshuizen / verpleeghuizen.
  Denk je dat als je in het ZH stage zou lopen dat je het dan anders beleeft ?

  Veel wijsheid toegewenst.

 • no-profile-image

  Jan-Willem

  Beste bloggers,

  Op dit moment maak ik deel uit van een MBO-Verpleegkundige opleiding in Limburg. Ik ben overgegaan naar het tweede jaar en moet vanaf morgen opnieuw een 10-weken durende stage lopen in een Verzorgingstehuis. Ik loop al een behoorlijke tijd met een probleem. Ik ben erg ongelukkig vanwege mijn opleiding en ik weet niet zo goed meer wat ik moet doen. Dit merken mijn familie en vrienden ook omdat ik vaak fel en agressief kan reageren. Dit komt waarschijnlijk voor een groot deel door mijn opleiding. Ik word al chagrijnig als iemand het woord 'zorg' of 'verpleeghuis' laat vallen. Maar als ik daadwerkelijk zou stoppen.. Wat kan ik nog meer gaan doen. Mijn ouders krijgen het blijkbaar niet goed binnen en denken volgens mij dat ik dit nog met veel plezier doe. Ik snap niet dat iemand met zoveel lof over deze opleiding kan spreken. Het leed en verdriet van mensen wordt mij soms teveel. Ook het wassen en verschonen van mensen kan ik niet meer aan. Ik vind het absoluut niet proper en snap niet hoe ik ooit heb kunnen beginnen aan deze opleiding. Darnaast heb ik ontzettend veel respect voor Verzorgenden en Verpleegkundigen die dit beroep met veel plezier uitvoeren.

  Dit was mijn verhaal.

 • no-profile-image

  Gert

  Mijn baan is mooi en doe het al 37 jaar !!
  En de onregelmatige diensten hebben ook voordelen, als je in de zorg gaat weet je dat dit in het "pakket" zit, ook de feestdagen. en zie het ook eens van een positieve kant!! of zoek anders een andere baan.

 • no-profile-image

  Ingrid

  @Gert
  Je weet van te voren wel dat onregelmatige diensten erbij horen, maar wat dit betekent in het dagelijkse leven is nog onbekend terrein. Wanneer je eenmaal een gezin hebt zijn is die onregelmatigheid niet makkelijk. Wanneer je jong bent is uitslapen na een late dienst lekker ja, en doordeweeks vrij zijn omdat je weekenddiensten hebt. Maar de nadelen worden soms teveel goedgepraat met dooddoeners als 'het hoort erbij'. Het zijn echt de mindere kanten van het beroep wat mij betreft. Gelukkig heeft niet iedereen er moeite mee. Maar ik zie teveel goede verpleegkundigen vertrekken vanwege de zware werkomstandigheden en de niet flexibele leidinggevenden. Dat wordt dan weer aangevuld met vers bloed jong gediplomeerden. Er is echt een groot verloop, en dat vind ik erg jammer en zeker onderbelicht. Zeker omdat zoals ik al zei de baan inhoudelijk ontzetten leuk is!

 • no-profile-image

  Vicky

  @ Ingrid
  Herken het en ben het met je eens. Nergens zoveel echtscheidingen als in de zorg......

 • no-profile-image

  Ingrid

  Spijt? Mijn baan is mooi, de arbeidsvoorwaarden helaas niet. Door de vele nachtdiensten, weekenden, terugkomdagen voor zieke collega's, vakanties die niet opgenomen mogen worden in een bepaalde week, etc, etc. vind ik mijn baan niet vol te houden bijna. Het is dat de baan inhoudelijk wel fantastisch is. Maar sociaal leven, wat is dat?? Gezinsleven in het weekend, wat is dat?? Wat dat betreft kijk ik wel eens jaloers naar vriendinnen die in een andere sector werken en met de feestdagen en in de weekenden altijd lekker thuis kunnen zijn met hun familie.

Of registreer je om te kunnen reageren.