Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen dragen 'oneerlijk' uniform

De meeste verpleegkundige uniformen zijn gemaakt van polyester/katoen en dat is een van de 'meest milieuonvriendelijke stoffen die er bestaan.'
Verpleegkundigen dragen 'oneerlijk' uniform

Dat zegt modetechnoloog en onderzoekster Marina Toeters in het decembernummer van Nursing. In dit zogenaamde 'groene nummer' van Nursing legt ze uit waarom het witte tenue zo slecht is voor het milieu. 'Er zijn nauwelijks recyclingsmogelijkheden voor een mix van polyester en katoen. Katoen kun je ontrafelen om opnieuw te spinnen voor garen, bijvoorbeeld voor tapijten. Polyester kun je omsmelten tot hoge kwaliteit garens, bijvoorbeeld om een nieuw kledingstuk van te maken. Een mengsel van deze twee grondstoffen, zoals bij de meeste uniformen het geval is, moet je splitsen voor recycling. Dat is een duur traject en daarom niet interessant voor de textielindustrie. Jouw unifrom verdwijnt - wanneer het afgedragen is - meestal in de verbrandingsoven.'

Handig en goedkoop
Toch is er vanuit de ziekenhuizen weinig vraag naar een milieuvriendelijker alternatief, aldus Toeters. 'Want een textiel waarin zowel katoen als polyester is verwerkt, draagt comfortabel, blijft lang mooi, is makkelijk in onderhoud en - erg belangrijk voor de zorgsector - kan op zeer hoge temperatuur gewassen worden, zodat het voldoet aan de hygiënerichtlijnen. Handig en goedkoop voor ziekenhuizen dus.'

Alternatieven voor je uniform
Toch zijn er duurzamere opties die beter zijn voor de wereld. Deze vind je in het artikel 'Groene verpleegkundigen' over milieubewust verplegen in het decembernummer van Nursing. Abonneren?


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Mary

  Versleten katoen van thuis wordt ook niet recykeld, want ik kan het alleen nog deponeren in de restafvalkliko.
  De kringloop heeft alleen verzameltonnen voor kleding en andere zaken. (geen vodden)

 • no-profile-image

  Jeroen

  Zeker niet alle uniformen verdwijnen in de verbrandingsoven. Ik las laatst op het intranet van ons ziekenhuis dat de afgeschreven uniformen naar ontwikkelingslanden gaan om daar een 2de leven te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.