Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal studenten verpleegkunde gegroeid

De opleiding verpleegkunde kon dit jaar een flink aantal nieuwe studenten begroeten: het aantal hbo-v'ers steeg met 9,5 procent.
Aantal studenten verpleegkunde gegroeid

Dit blijkt uit cijfers van de HBO-raad. De opleidingen in de gezondheidszorg zijn met 6,5 procent de snelstgroeiende studierichting in het hbo, de opleiding verpleegkunde is van allle opleidingen het populairst. 'Die extra verpleegkundigen zullen over een jaar of 4 met open armen worden ontvangen in de zorg. Hbo-ers vinden allemaal snel een goede baan, maar deze studenten hebben het straks voor het uitkiezen', voorspelt voorzitter Guusje ter Horst van de HBO-raad.

Vergrijzing
HBO-raad kiezen veel studenten in tijden van economische crisis voor de zekerheid van een baan. De kans op werk is in de zorg extra groot door de toenemende vergrijzing. Het Sociaal en Cultureel Planbureau berekende dat er tot 2030 140.000 mensen nodig zijn in de thuiszorg en in de verpleeghuizen.

Verpleegkundig specialisten
Ook zou het vak van verpleegkundige volgens de HBO-raad aantrekkelijker worden, omdat er meer carrièremogelijkheden komen, zoals bijvoorbeeld de verpleegkundig specialist.

HBO-raad
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  Esther

  Wat een arrogantie zeg... als of een HBO-er te goed is om 'achter een balie' te zitten. Als mbo-er en als hbo-er doe je op de werkvloer vaak hetzelfde uitvoerende werk. Dat is wat het is!!! De meerwaarde van een hbo-er zit 'm meer in het cooridineren, professionaliseren en in bijv. kwaliteitsverbeterprojecten. Hoger geschoold personeel verandert niets aan de zorgvraag. En die is voor alle niveau's. Laten we eens ophouden met de zorgvraag aanpassen aan onze opeleidngsniveau.Zorg is niet altijd spannend en dynamisch en dat mag wat mij betreft zo blijven! Lang leve de mbo-ers!

 • no-profile-image

  Gerard

  De banen liggen voor de HBO-ers voor het oprapen?

  Wel als je genoegen neemt met dezelfde functiewaardering als een MBO-verpleegkundige. De meerwaarde van de HBO-V wordt in de praktijk nog niet goed benut.

  In het bedrijfsleven kom je als HBO-student ook niet eerst achter de balie om het vak te leren...

 • no-profile-image

  Annemieke Roelofsen

  De gesondheidszorg kenmerkt zich al jaren door de fluctuatie tussen overschot en schaarste van zorgverleners. Zo is het altijd geweest. Het zou efficienter zijn als de toestroom van diverse niveau's zou worden gereguleerd. ZOwel schaarste als overschot is niet wenselijk. kwaliteit wel. Graag beleid overheid!!

 • no-profile-image

  Joost

  Bas heeft gelijk, hoeveel HBO-V-érs blijven in de ouderenzorg 'aan het bed plakken'? Ongeveer NUL schat ik in. Hoeveel vakatures zie je in de ouderenzorg voor HBO-V-ers? Weinig dus. Het verpleegkundig werk wordt toch door verzorgenden gedaan?

 • no-profile-image

  Bas

  Vervelend dat er zoveel mensen nodig zijn in de ouderenzorg. Ik hoop evenwel niet dat beleidsmaker er vanuit gaan dat HBO'ers zich vol enthousiame op de ouderenzorg storten wanneer zij klaar zijn. Een dergelijk verwachtingspatroon leidt tot diepe teleurstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.