Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Klokkenluidersregeling voor de zorg stelt teleur'

Klokkenluiders in de zorg mogen pas buiten de eigen organisatie aan de bel trekken als er sprake is van een zwaarwegend publiek belang. Dat staat in de modelregeling voor klokkenluiders die de zorgbranche zelf heeft opgesteld.
'Klokkenluidersregeling voor de zorg stelt teleur'

Minister Schippers van VWS schrijft in een brief verheugd te zijn over het initiatief van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ). In deze modelregeling moeten klokkenluiders klachten in eerste instantie intern melden bij het bestuur van de zorgorganisatie. Pas wanneer er heel grote problemen zijn mag een klokkenluider naar de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) of het Openbaar Ministerie (OM) stappen. De regeling wordt verplicht voor de leden van Actiz, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN.

Klokkenluidersregeling
Oud-minister Klink heeft destijds de branche om zelfregulering verzocht na vragen van Tweede Kamerlid Renske Leijten. De regeling is echter niet wat Leijten voor ogen had toen zij Klink vroeg om een klokkenluidersregeling. 'Het rare aan deze modelregeling is dat de IGZ helemaal geen individuele klachten behandelt en het OM alleen bij strafrechtelijke zaken in het geweer komt. Dus het zal er voornamelijk op neerkomen dat klachten alleen intern aan het bestuur gemeld kunnen worden en ik weet uit ervaring dat dit niet altijd goed uitpakt voor de melders.'

Doorgeefluik
Het Kamerlid wil dat er een onafhankelijk instituut komt dat meldingen weegt. Volgens Leijten zou zo'n onafhankelijk instituut moeten werken als een doorgeefluik. Meldingen over slechte kwaliteit van zorg zijn voor de IGZ, meldingen over slechte werkomstandigheden voor de arbodienst en arbeidsconflicten voor de vakbond. Dit instituut zou ondergebracht kunnen worden bij een van de bestaande toezichthouders op de zorg. 'Ik ga hier in komende debatten aandacht voor vragen', aldus Leijten.


TvZ, Zorgvisie

Redactie Nursing

6 reacties

 • no-profile-image

  anonieme uitgeschakelde " klok "

  Ik dacht altijd goed bezig te zijn , kreeg een burnout , toen ik zei waardoor werd ik als klokkenluider gezien , door de arboarts slinks naar de GGZ gestuurd ( rapport )terwijl ik heel duidelijk had verteld wat er met de organisatie enz. mis was , waarna uiteindelijk alles bij mij persoonlijk werd neergelegd .

 • no-profile-image

  claire

  Het is weer het oude liedje ; medewerkers in de zorg worden niet voor vol aangezien en mogen vooral geen ruchtbaarheid geven aan fouten van artsen of onderdrukking van eigen personeel.Als je het wel doet dan kan je je toekomst op je buik schrijven en word je net zolang geïntimideerd tot je of zelf je biezen pakt of met een valse truc eruit gegooid wordt! Ik raad iedereen aan een rechtsbijstandsverzekering te nemen.

 • no-profile-image

  maria

  wie wordt nu door wie beschermd?
  zijn het toch de machtigen die elkaar weer de hand boven het hoofd houden??

 • no-profile-image

  Joke

  Dit lijkt wel nergens op, wie gaat zich daar nu aan branden?

 • no-profile-image

  Jade

  Laat de klokkenluider annoniem blijven. Dan wordt je doof van het geluid.

 • no-profile-image

  Martin

  Met deze regeling mag de klok wel geluid worden, maar het geluid moet binnenskerks blijven. ik moet deeerste klok die dat doet nog tegenkomen. dit is een regelrechte muilkorfregeling en geen klokkeluidersregeling!

Of registreer je om te kunnen reageren.