Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

PvdA wil tweeduizend extra wijkverpleegkundigen

Job Cohen, partijleider van de PvdA, heeft gisteren in Leeuwarden een plan gepresenteerd voor tweeduizend extra wijkverpleegkundigen. Het plan kost naar verwachting honderd miljoen euro. De PvdA haalt het benodigde geld weg bij zorgbestuurders die boven de balkenendenorm verdienen.
PvdA wil tweeduizend extra wijkverpleegkundigen

Met het plan wil de PvdA regelen dat iedereen die zorg nodig heeft en thuis wil blijven wonen, dat ook zo lang mogelijk kan. ‘De eerstelijnszorg moet worden versterkt, de wijkverpleegkundigen moeten daar een rol in spelen’, zei Cohen gisteren tijdens de presentatie van het plan. De partij stelt dat de wijkverpleegkundige veel meer doet dan het verlenen van zorg alleen. De verpleegkundige is de vraagbaak, het lijntje naar de huisarts, ziet er op toe dat mensen niet vereenzamen en is een contactpersoon voor vrijwilligers en mantelzorgers. Cohen: ‘De wijkverpleegkundige moet weten wie er in de wijk wonen en wie er extra hulp nodig hebben. Ook moet er tijd zijn voor een kop koffie en zo maar een praatje.’

Extra wijkverpleegkundigen
De PvdA wil tweeduizend extra wijkverpleegkundigen aanstellen. Thuiszorgorganisaties kunnen extra budget krijgen uit een fonds voor wijkverpleegkundigen van honderd miljoen. Voorwaarde is wel dat de organisatie met vaste verpleegkundigen werkt. ‘De PvdA kiest hiermee voor investeringen in goede zorg, die toegankelijk is voor iedereen’, stelt Cohen. ‘Dit kabinet kiest voor winstuitkering aan aandeelhouders en voor bezuinigingen voor ouderen, chronisch zieken en verpleegkundigen. Dat is ook een keuze, maar wel een foute.’

Balkenendenorm
Geld voor het plan zoekt de PvdA bij veelverdienende bestuurders. Een reeds aangenomen motie van de PvdA moet ervoor zorgen dat zorgbestuurders onder de balkenendenorm gaan vallen. Cohen: ‘Dat levert zo’n honderd miljoen euro op die we investeren in betere zorg in de buurt.’

Zorgvisie, PvdA
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

18 reacties

 • no-profile-image

  marien

  linkse partijen sowieso alleen maar retoriek. Altijd al geweest.
  ik heb wel vertrouwen in mw. Schippers. Niet nu weer veranderen want dan kost het ons als burger straks weer de kop.

 • no-profile-image

  Carla

  Kopinhetzand 24-02-11 - 09:36

  U heeft inderdaad een prima nickname gekozen.
  Oh ja, de pvda is toch al lang dood?

 • no-profile-image

  José

  Ha, ha, die PvdA. Weer zo'n stuiptrekking... laat me niet lachen.
  De huidige regering heeft al zo iets dus PvdA: Stay out of it.
  Typisch Cohen... weet TOTAAL niet waar ie het over heeft.
  ZO (S)Links!!!! BAH

 • no-profile-image

  Carin

  Geld; schaf de PDA's af qua Thuiszorg en
  gebruik gewoon papier..veel actueler en
  sneller te wijzigen dan een PDA die onlangs
  aan minstens 15 medewerkers is uitgereikt..
  Let wel; minstens 350 euro per stuk en voor
  ieder persoonlijk..
  Dan nog fiks aantal interimmers op werkvloer
  daar waar de 9 vaste managers binnen 4 jaar
  naar elders zijn vertrokken..
  Wat kost DAT allemaal wel niet ??

 • no-profile-image

  Kopinhetzand

  Nee, de huidige regering VVD en CDA (en PVV)
  Bezuinigingen op het PGB, in de GGZ (preventieve functie), en de marktwerking nog meer hoogtij laten vieren. (Nog)Meer macht (inspraak en zeggenschap) voor de medisch specialisten (ze hoeven nog steeds niet in loondienst!) die deskundig zijn op hun eigen gebied, maar zeker niet op het gebied van bestuur. Gevolg enorm grote gefuseerde en onbestuurbare organisaties in de zorg waar geen oog meer is voor de mens!
  Wacht maar af wat je er met deze regering voor terug zult krijgen....

 • no-profile-image

  Joost

  Zielig gewoon, de PVDA is heel lang 'aan de macht' geweest en wat hebben ze gepresteerd?

  Slaap zacht meneer de president.

 • no-profile-image

  Frank van Wijck

  Wie de beleidsplannen van Edith Schippers (VWS) leest, ziet dat het voorstel van de PvdA niets nieuws bevat. Ook Schippers wil de zorg dichterbij de patiënt - meer in de wijk - brengen. Ze zal dus haar schouders ophalen over dit plan en zeggen: "Daar is mijn ministerie al mee bezig meneer Cohen".

 • no-profile-image

  WS

  Och ja, zoals altijd rond verkiezingen. Gouden bergen beloven en als puntje bij paaltje komt gebeurt er niets.

 • no-profile-image

  Bram Hengeveld

  Joost: hoe bekend ben je met de situatie in Nederland aan het begin van de kabinetten Kok (PvdA) en de ontwikkeling daarna?

  Anyway: mooi idee, inzetten op thuis blijven wonen., stimuleren van vaste werknemers. Minder wereldvreemd dan '10000 extra zorgverleners'. Al kan ik me nauwelijks voorstellen dat 'de kop koffie' heel reëel is.

 • no-profile-image

  Marianne

  Siep, ben het helemaal met je eens. Wordt er zelfs een beetje misselijk van. Hoe kunnen ze nu denken dat je geloof hebt in de politiek. Goedkope verkiezingsstunt.

 • no-profile-image

  Anneke

  Ben het helemaal met Siep eens. Eerst zien en dan geloven:-)

 • no-profile-image

  siep

  Ach, verkiezingsretoriek. Jarenlang heeft de pvda wat kunnen doen en gaf ze ' niet thuis'. Nu in de oppositie een grote mond, terwijl ze ' overall' ook 16 miljard wilden bezuinigen als zij in de regering zou zitten.
  Volkomen ongeloofwaardig.

 • no-profile-image

  Marieke

  Buurtzorg Nederland werkt al jaren met een normaal betaalde bestuurder, een middenkader-tussenlaag minder en met voldoende budget voor de basis (= verpleegkundigen en ziekenverzorgenden). Extra verpleegkundigen erbij, een goede zaak.

 • no-profile-image

  Caro

  Zieltjes winnen zeker die Job. Jarenlang heeft de PVDA ons land de goot in geholpen. Nu ze zieltjes nodig hebben worden ze wakker en beloven ze koeien met gouden horens. Blijf maar lekker slapen Job

 • no-profile-image

  Chris

  Wat een lachertje zeg. Verkiezingstijd en dan komt die theeleut met dit soort voorstellen. ;-) Maar wel goed dat er zo aan ons wordt gedacht!

 • no-profile-image

  rob

  Moest er wel hard om lachen..jarenlang hebben ze er aan meegewerkt om de zorg kapot te bezuinigen. En nu dit....Job Cohen ga doen waar je goed in bent; theedrinken !

 • no-profile-image

  annemieke

  Judith ik ben het helemaal met je eens. Verkiesingsstunt of niet de regeringspartijen kunnen er ook wat van!!!!!

 • no-profile-image

  Judith

  Gelukkig is Nederland een democratische staat en kan je steunen wie je wilt.
  En als je korting op het persoonsgebonden budget of meer marktwerking in de zorg een beter plan vindt, dan kan je daar uiting aan geven door te stemmen op een regerings partij.
  Goedkoop is het zeker niet, :)!

Of registreer je om te kunnen reageren.