Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Wijkverpleegkundigen 24 uur per dag beschikbaar'

Wijkverpleegkundigen moeten voortaan 24 uur per dag beschikbaar zijn. Ook dokterspraktijken, apothekers en fysiotherapeuten moeten dag en nacht beschikbaar zijn. Dat zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers in een interview in het Nederlands Dagblad.
'Wijkverpleegkundigen 24 uur per dag beschikbaar'

Volgens Schippers moet de zorg meeveranderen met de behoefte van de samenleving. De minister vindt het niet meer van deze tijd dat mensen vrij moeten vragen om naar de dokter of de orthodontist te kunnen. ‘Albert Heijn is tegenwoordig tot 20.00 uur open, en soms nog langer. Dat moet ook voor de basiszorg gaan gelden. Dit heeft topprioriteit.’

Laagdrempelige zorg
Schippers wil ook dat de basiszorg terugkeert in dorpen en buurten. ‘Mensen moeten kunnen terugvallen op laagdrempelige, goed bereikbare zorgvoorzieningen. Niet alleen overdag, maar ook 's avonds, 's nachts en in het weekend.’


Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

11 reacties

 • no-profile-image

  Johan

  Beste Edith. Hoe goed bedoeld het dan ook mag zijn, en hoe goed het zou kunnen uitvallen in de thuiszorg, jij zit om ongeveer 18.00 uur thuis aan het eten en zal echt wel je mensen hebben die het werk -calmiteiten- kunnen opvangen. Wij lijken steeds meer af te stevenen op een 24 uurs economie, met alle gevolgen van dien.
  Natuurlijk, ook in mijn opleiding gingen we er altijd van uit het meest ideale voor een patient, client, te bewerkstellen. Maar moet dit dan ook ten koste van alle andere zaken en medewerkenden in de thuiszorg. De 50-plussers moeten al weer met alle diensten meedraaien. Was hun voorheen nog enigszins toegezegd dat zij vanaf hun 50e een en ander aan diensten niet meer zouden hoeven te draaien. Hier wordt al op ingeleverd. De pensioengerechtigde leeftijd wordt verhoogd. Als wij straks zelf die zorg nodig hebben is er waarschijnlijk niemand meer die het werk wil en kan doen. Waar gaan we naar toe.
  Nee, ook niet alleen zorg tussen 8.00 en 17.00 uur. Maar 24 uurszorg thuis?????
  Is het haalbaar?

 • no-profile-image

  ria

  Wij zijn al 24 uur per dag / 7 dagen per week aan het werk; ook 's nachts hebben collega's dienst. Gelukkig is dat bij veel thuiszorgorganisaties zo. Minister weet dus niet waar ze het over heeft...

 • no-profile-image

  Alexandra

  Mensen kunnen al jaren 24 uur op 24 uur terugvallen op onze goed bereikbare en laagdrempelige Thuiszorg.Het lijkt alsof minister Schippers niet goed geinformeerd is over haar portefeuille. Jammer.

 • no-profile-image

  annemie delissen

  Als Zelfstandig ondernemer ben ik 24 uur bereikbaar voor mijn clienten! natuurlijk komt er wel eens wat voor maar over het algemeen is het (nog) rustig! heb avonddiensten, dag- en nachtdiensten. Ik vind het prima werken zolang je met plezier werkt! Ik heb wel een goed team voor de achterban, ook ZZP-ers en wij vullen nemen elkaars diensten waar mochten we zelf niet kunnen (of ook eens ziek zijn) Ik vind het prima maar laat ons dan ook maar ZIN kunnen leveren en factureren naar de ziektekostenverzekeraar!Wat zal dit besparend zijn!

 • no-profile-image

  Annelies Blekman, zelfstandig verpleegku

  Een goed idee van de minister. Een cliënt ook eens, op zijn verzoek, kunnen douchen om 23 uur.
  Maar een cliënt, later dan 20 uur, douchen, kost een reguliere thuiszorgorganisatie meestal ook meer aan loonkosten ( onregelmatigheidstoeslag ). Wanneer goede ideeën van de minister, ook worden vergezeld door toereikende budgetten, is dat natuurlijk altijd toe te juichen.

 • no-profile-image

  Monica

  Ook Icare thuiszorg biedt al jaren 24uurszorg aan, misschien moet de minister zich eerst beter laten informeren voor ze zoiets oppert...
  Laat haar maar eens een weekje of twee met al onze diensten meelopen...

 • no-profile-image

  verpleegkundige in de thuiszorg

  Ja, wat ontbreekt de minister aan informatie??????? Ook ik hoor al 25 jaar bij deze beroepsgroep, maar het bereikbaar zijn is ook in het Oosten van het land, prima geregeld,zowel alarmering als ook de samenwerking met de HAP loopt uitstekend!Wat jammer van deze misplaatste gedachten!!

 • no-profile-image

  Erik

  Teleurstellend als bewindslieden zo slecht op de hoogte lijken van de realiteit. Gelukkig weten wij als beroepsbeoefenaren in de wijkverpleging al lang hoe het moet en natuurlijk zijn wij in ons werkgebied 24/7 en overal, dus ook in de dorpen en buurten, beschikbaar en inzetbaar. Daardoor hoeven niet alle (para)medische disciplines 24/7 beschikbaar te zijn. Wat zal dat niet onnodig kosten opdrijvend zijn. Nog afgezien van het feit dat er al een tekort aan (para)medische hulpverlevers is. Zullen die schaarse krachten er op zitten te wachten dat hun patiënten 's avonds komen zodat ze overdag moeten zitten duimen draaien?

  De suggestie dat ze dan overdag maar minder moeten werken lost ook niets op want ook overdag laat de beschikbaarheid/bereikbaarheid soms al te wensen over.

  Kortom: kortzichtig, kostbaar kiezersbedrog

 • no-profile-image

  Willie, verpleegkundige in de wijk

  Mijn thuiszorgorganisatie is de enige in de regio die 24 uur per dag, de hele week/het hele jaar een verpleegkundige beschikbaar heeft. Met name voor ACUTE(verpleegkundige)zorgvragen buiten kantoortijden geven andere thuiszorg-organisaties 'geen thuis' of sommigen hebben zelfs geen verpleegkundige in dienst terwijl ze wel personenalarmering in hun pakket hebben.
  Ik ben blij en trots dat wij al lang geregeld hebben waarvan de minister nu bedenkt dat het noodzakelijk is: 24/7 verpleegkundige in de thuissituatie beschikbaar!

 • no-profile-image

  Gerrie

  wij wijkverpleegkundigen bij Buurtzorg zijn al jaren 24 uur direct bereikbaar voor onze klanten.
  Direct via een 06 nummer.
  Minister schippers moet eerst eens goed de zorg bekijken en zich laten informerenvoordat ze van alles roept.

 • no-profile-image

  verpleegkundige in de thuiszorg

  volgens mij werken wij, verpleegkundigen(ook verzorgenden trouwens) al 24 uur per dag...overdag 's avonds en 's nachts...tenminste ik wel en doe dat bij een thuiszorg in Leeuwarden maar ook in Groningen...en daar werken wij samen met een huisartsenpost...waar ook altijd een apotheek beschikbaar is...zorg is nl 24 uur per dag

Of registreer je om te kunnen reageren.