Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Thuiswonende incontinentie patiënt bespaart kosten

Als 2500 incontinente patiënten een jaar langer thuis blijven wonen, levert dit een besparing van 25 miljoen euro op omdat de opname wordt uitgesteld. Dit blijkt uit onderzoek van Vilans, kenniscentrum van langdurende zorg.
Thuiswonende incontinentie patiënt bespaart kosten

Vaak is incontinentie voor mantelzorgers het laatste zetje om de patiënt naar een verpleeghuis of verzorgingshuis te brengen. Door dit een jaar uit te stellen, wordt er volgens het kenniscentrum ruim 9500 euro per patiënt bespaard. In plaats van opname krijgt de patiënt thuiszorg en extra ondersteuning vanuit de mantelzorger.

Mantelzorg
Door het uitstellen van de opname wordt de kwaliteit van leven van zowel de patiënt als de mantelzorger hoger, vermoedt Vilans. Voor de mantelzorger is het verzorgen van de patiënt doorgaans een zware taak, maar zij lijken bereid deze last langer te willen dragen.

Reden tot opname
Of incontinentie de hoofdreden is van een opname is nog voor discussie vatbaar. Volgens Vilans is nader onderzoek nodig om de factoren te verkennen die bij uitstel van opname bepalend zijn. Zo zullen de kosten van absorptiematerialen, crisisopnamen en het ontlasten van mantelzorgers in ogenschouw moeten worden genomen.


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  Bernadette

  Ik ben zelf werkzaam in de thuiszorg Ik vind dat men ook kan nadenken over de wasbare onderleggers deze kunnen lang mee het bed hoeft niet geheel verschoond te worden en herbruikbaar het een enorme hoeveelheid afval wat toch maar weer verwerkt moet worden.Deze matten worden niet altijd meer vergoed maar als je de kosten tegen elkaar afweegt tijd om eens verder te denken dan onze neus lang is.

 • no-profile-image

  Continentieverpleegkundige

  @wijkzuster: Zorgverzekeraars vinden het een "kunstfout"als bij gebruik van absorberend lichaamsgedragen materiaal nog een onderlegger nodig is. Zolang er nog materialen "gestapeld"worden is er nog veel te verbeteren. En disposable onderleggers zijn bij lekkages ontoereikend, als ze al op de juiste plek liggen.

 • no-profile-image

  ria

  Beste redactie - moet er nu echt zo'n fout plaatje bij de tekst? Dit plaatsje hoort meer bij een artikel over fysieke belasting - en dan als voorbeeld hoe het niet moet ...

 • no-profile-image

  wijkzuster

  Wel erg onbevredigend dat veel clienten thuis de disposibel onderleggers niet meer vergoedt krijgen sinds 1 januari 2011. Dit maakt het voor clienten, mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers niet eenvoudiger om het thuis blijven te bereiken. Geld dat bespaard kan worden in de awbz wordt onmogelijk gemaakt door bezuinigingen in de ziektekosten verzekeringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.