Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onderhandelaarsakkoord cao Ziekenhuizen

Bonden en werkgeversorganisatie hebben een akkoord bereikt voor een nieuwe 3-jarige cao voor bijna 200.000 werknemers in ziekenhuizen.
Onderhandelaarsakkoord cao Ziekenhuizen

De vakbonden zijn erg tevreden. 'De collectieve afspraken zijn van groot belang voor het aantrekken en behouden van personeel voor de ziekenhuiszorg, aldus vakbond Abvakabo FNV. De bonden gaan het akkoord de komende weken aan de achterban voorleggen.

Een kleine opsomming van de belangrijke punten uit het akkoord:

Loonsverhoging Er is een loonsverhoging afgesproken van 5,05 procent, verspreid over de looptijd van de cao:

1 procent per 1-07-2011
0,55 procent per 1-10-2011
1,5 procent per 1-07-2012
2 procent per 1-07-2013

Dertiende maand
Ook wordt de eindejaarsuitkering in de loop van deze cao opgebouwd tot een volledige dertiende maand: van 6,73 procent in 2010 naar 8,33 procent in 2013.
Bovendien gaan werknemers er vanwege een veel betere woon-werkvergoeding tussen de 1 procent en 3 procent op vooruit, afhankelijk van hun reisafstand woon-werk

Onregelmatige diensten voor senioren
Werknemers van 58 jaar en ouder worden uitsluitend op basis van vrijwilligheid ingezet in BAC diensten in de nacht. Inzetbaarheid en herstel in de nachtelijke uren wordt een (verplicht) onderwerp in het jaargesprek vanaf 50 jaar.

Afschaf van jeugdschalen
Jonge werknemers krijgen eindelijk een eerlijk salaris door de geleidelijke afschaf van de jeugdschalen. Dit is een belangrijk punt; de instroom van jonge werknemers is cruciaal is om de personeelstekorten de komende jaren zoveel mogelijk op te vangen.

Scholing
Er zijn afspraken gemaakt over de inzet van scholingsbudgetten. Op dit moment worden de budgetten nog niet optimaal gebruikt om werknemers zich te laten ontwikkelen. Er wordt onderzocht hoe de budgetten beter verdeeld kunnen worden. 

Looptijd cao
De cao heeft een looptijd van 36 maanden vanaf maart 2011. Het onderhandelaarsakkoord zal voor Algemeen Verbindend Verklaring door bonden en werkgevers de komende weken aan hun achterban worden voorgelegd.

Heb jij vragen over de nieuwe cao Ziekenhuizen? Stel ze hier.


Abvakabo FNV / NU'91 / CNV Publieke Zaak

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

24 reacties

 • no-profile-image

  Zorgverlof

  Al met al vind ik het een redelijk resultaat. Loonsverhoging of niet, in sommige sectoren is er uberhaupt geen inflatiecompensatie. Vind het met betrekking tot verlof wat onduidelijk.

 • no-profile-image

  marieke

  ik zou willen dat de umcg's straks ook zo'n goed cao-contract afsluiten. Jullie mogen hier blij mee zijn, bij ons werd gedreigd met afschaf van ort! Tov heel veel andere sectoren en gezien de economische situatie, zou ik zeggen: Gefeliciteerd met dit behaalde resultaat!

 • no-profile-image

  reactie op Ron

  In het onderhandelaarsakkoord staat:

  Vakantiewetgeving
  De huidige bovenwettelijke vakantie-uren worden met ingang van 1 januari 2012 afgeschaft. Deze 22 uur worden toegevoegd aan het voor de werknemer geldende PLB-budget.
  Met betrekking tot de wettelijke vakantie-uren wordt het BW gevolgd.
  Het nieuwe hoofdstuk 13 is als bijlage toegevoegd.

  Daar zijn dus die 22 uur gebleven die het verschil tussen 166 en 144 geven.

 • no-profile-image

  ron

  lees ik het goed:
  oude cao
  Artikel 13.1.2. Vakantie-uren
  1. De werknemer heeft met behoud van het salaris recht op 166 vakantie-uren per kalenderjaar. Hiervan zijn 144 uur wettelijk voorgeschreven (artikel 7:634 BW) en 22 uur bovenwettelijk toegekend.
  2. De werknemer die vóór 1 januari 2008 gebruik maakte van artikel 6.13 (55+-regeling) of 6.14 (lgpb) Cao Ziekenhuizen 2008-2009 heeft, in plaats van 166 uur, recht op 184 vakantie-uren per kalenderjaar.

  nieuwe cao zie site nu 91

  Artikel 13.1.2. Omvang en opbouw vakantie-uren
  1. De werknemer heeft met behoud van het salaris recht op 144 vakantie-uren per
  kalenderjaar.
  2. De werknemer die vóór 1 januari 2008 gebruik maakte van artikel 6.13 (55+-regeling) of 6.14
  (lgpb) Cao Ziekenhuizen 2008-2009 heeft in plaats van 144 uur, recht op 184 vakantie-uren
  per kalenderjaar.

  of berust die vermindering van 22 uren op een misverstand?

 • no-profile-image

  reactie op reiskosten

  De vergoeding op de reiskosten is echt substantieel. De eigenbijdrage is in zijn geheel weg, in vergelijking met de huidige regeling ga je er met een woon-werk verkeer afstand va 5 km per maand 17 euro op vooruit, bij 10km, 31 euro, bij 20 km 18 euro, bij 30 of meer 43 euro. De regeling dienstreizen staat hier buiten.

 • no-profile-image

  Sandor

  Zeer matige cao. De loonsverhogingen in de zorg moet men geen loonsverhoging noemen, maar inflatiecompensatie. Zelfs die term mag dit jaar niet gebruikt worden.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik vind de loonsverhoging voor de komende jaren niet slecht. Nachtdienst tot 58...leidinggevende moeten gewoon in gesprek gaan met de werknemers. Er zijn genoeg jonge verpleegkundigen die nachtdiensten totaal niet vervelend vinden. Maar de jonge verpleegkundigen moeten verplicht ook de dagdiensten draaien. Zoek in het team uit welke voorkeuren de vpk hebben en dan denk ik dat de oudere vpk niet zoveel nachten of zelfs geen nachten hoeft te werken!

 • no-profile-image

  jantine

  Deze loonsverhoging is niets vergeleken bij andere sectoren.
  Bovendien vind ik de verplichting om tot je 58ste nachtdiensten te gaan draaien ook geen pluspunt.
  Goed dat de jeugdschalen worden afgeschaft. Hebben ze er ook aan gedacht hoe ze de ouderen die in de zorg werken te houden?
  Al met al, ik hang de vlag er nog niet om uit.

 • no-profile-image

  marien

  nachtdienst tot 58 is zeker geen winstpakker. Schandalig dat het tot die leeftijd verplicht wordt.
  Het zal niet helpen om het tot een verplicht onderwerp te maken voor het functioneringsgesprek, want als het verplicht is, is er weinig aan te doen.
  Loonsverhoging dekt niet de kostenverhoging die je hebt, dus je gaat er toch op achteruit. Al met al geen goede CAO voor de werknemer.

 • no-profile-image

  marien

  nachtdienst tot 58 verplicht, vind ik bepaald geen goede afspraak. En het verplicht op de agenda van het jaargesprek zetten zal dan ook weinig helpen.
  De loonsverhoging dekt niet de kosten van de prijsverhogingen, dus je gaat er niet op vooruit. Al met al weinig spectaculaire CAO. Zeker niet gunstig voor de werknemer.

 • no-profile-image

  Ruud

  Reactie op Els.
  Prima CAO, een flinke loonsverhoging. Els, je vergeet dat je minder slijtage hebt van je kleding en daardoor uiteindelijk minder kosten maakt en dat is ook winst. Tevens is het niet zo dat je dagelijks 30 minuten aan het omkleden bent, tenzij je een aantal uniformen over elkaar heen aantrekt in je werk.
  Relatief gezien, gaan we er flink op vooruit.

 • no-profile-image

  patrick

  REISKOSTEN:

  Hiervan werd aanvangkelijk gezegd dat er een vooruituitgang is geboekt. Hier is dus niets van waar.
  Je krijgt 8 cent per kilometer. Een lachertje!!!!!

 • no-profile-image

  Bas

  Prima CAO gezien de economie en de financiele situatie van ziekenhuizen.

 • no-profile-image

  Jan

  Slet niet veel voor. gezien de inflatie en de houdige prijzen. Denk bijvoorbeeld aan de benzineprijzen. Eigen bijdrage ziekenkosten worden hoger. We betalen zelf onze loonsverhoging. Erg handig

 • no-profile-image

  Els

  Mensen in de back-office (kantoren) wandelen zo naar hun werkplek... mensen in de (echte) zorg werken per dag door omkleedtijden structureel een half uur (2 x 15 minuten) langer... hoe komt dit in de sal. schalen tot uitdrukking?

 • no-profile-image

  Sendak

  Er is een loonsverhoging van 5,14% afgesproken (ipv 5,05) en ook verhoging van de 13e maand met 1,6 procentpunt. Dat is echter ook loon. Totaal dus een loonsverhoging van 6,8%. Niet slecht, maar om in de buurt van de inflatie te blijven had dit tussen de 7,5 en de 8 procent moeten liggen. De rest van het budget is blijkbaar gebruikt voor de reiskostenvergoedingen.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoe wordt reisafstand bepaald.... kortste route of gebruikelijke route?

 • no-profile-image

  Maria

  Ben zelf werkzaam in een verpleeghuis. Vind dit een voor deze tijd keurige CAO. Ik hoop dat ook wij hier bij aan kunnen sluiten.

 • no-profile-image

  Annelies

  Dus dit is ook voor de UMC's? Die hebben toch namelijk altijd een andere CAO?

 • no-profile-image

  Hans Naus

  En wat is de voorspelling voor de inflatie , volgens mij gaan we er gewoon weer op achteruit.

 • no-profile-image

  zv-er

  en nu de verpleeg en verzorgingshuizen nog....

 • no-profile-image

  reactie op Vigger

  meer weten over (andere zorg-)CAO's? Vigger kijk eens op deze pagina:
  http://www.mijnvakbond.nl/CAOs-Zorg
  Daar vind je alle info en actuele stand van zaken van vele CAO's

 • no-profile-image

  een actieve CAO-lezer

  Let op: bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten, oftewel BACdiensten, zijn in de CAO onder ANDERE artikelen omschreven als de onregelmatige diensten (oftewel avond/nacht/weekend en feestdagen.
  Ik ben benieuwd naar de definitieve tekst van het principeakkoord voor de nieuwe CAO Ziekenhuizen tav BACdiensten IN DE NACHT.

 • no-profile-image

  Vigger

  Waarom alleen het Ziekenhuis??

Of registreer je om te kunnen reageren.