Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Schippers: 'minder SEH’s in Nederland'

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid ziet geen bezwaren in het terugbrengen van het aantal SEH’s in Nederland. Ook denkt zij dat samenwerking tussen de huisartsenpost en de SEH in de toekomst noodzakelijk is.
Schippers: 'minder SEH’s in Nederland'

Dit schrijft de minister in haar antwoord op kamervragen van het Tweede Kamerlid Anne Mulder (VVD) over de hoge kosten die onterecht bezoek van SEH’s met zich meebrengt.

Volgens de minister moeten er wel voorwaarden worden gesteld als het aantal SEH’s daadwerkelijk wordt teruggebracht. Zo moet de ambulance altijd binnen 45 minuten na melding bereikbaar zijn. Zorgverzekeraars zullen volgens haar via de inkoop tot een goede landelijke spreiding komen. Hierdoor kunnen situaties van overaanbod en schaarste worden aangepakt.

Samenwerken met huisartsenpost
De minister is ook van mening dat de samenwerking van SEH’s en huisartsenposten zorgt voor een afname van het aantal zelfverwijzers dat zich meldt op de SEH. ‘Op deze wijze kan de huisartsenpost zoveel mogelijk de eerste stroom patiënten opvangen en eventueel doorverwijzen naar de SEH. Dat betekent dus dat de huisartsenpost of gevestigd moeten zijn voor de SEH, of geïntegreerd in de SEH’, schrijft ze.

Triage acute zorg
Ook noemt Schippers een eenduidige triage via de Nederlandse Triage Standaard als oplossing om betere samenwerking en afstemming in de acute zorg te bewerkstelligen. Deze eenduidige triage in de acute zorg moet bovendien het onnodig beroep op de SEH voorkomen.

De minister is op dit nog in overleg met verschillende partijen over de mogelijkheden.

Rijksoverheid.nl
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    appeltje

    In het wilhelmina ziekenhuis in Assen is dit reeds gerealiseerd, als onverwacht gebruiker van de huisartsen post bleek het heel handig te zijn.

  • no-profile-image

    skm

    Ik denk niet dat de HAP een optimale oplossing is voor het probleem! Het ziekenhuis ziet de patienten liever zelf want dat levert geld op maar is wel veel duurder! De enige oplossing is het zelf laten betalen van een onterecht bezoek van de seh door de patient zelf!

Of registreer je om te kunnen reageren.