Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Handhygiëne struikelblok bij versoepeling MRSA-richtlijn

Versoepeling van isolatiemaatregelen bij een vermoeden van MRSA zit er voorlopig niet in. Dit meldt Thea Daha van de Werkgroep Infectiepreventie aan Tijdschrift voor Verpleegkundigen (TvZ). Onder andere gebrekkige handhygiëne van verpleegkundigen en artsen staat een ingrijpende versoepeling in de weg.
Handhygiëne struikelblok bij versoepeling MRSA-richtlijn

De Werkgroep Infectiepreventie is op dit moment bezig om de MRSA-richtlijnen te herzien. Nieuwe onderzoeksresultaten geven hier aanleiding toe. Vooral het proefschrift van Marjan Wassenberg, die afgelopen november promoveerde aan de Universiteit Utrecht, trok veel aandacht. Ze toonde onder andere de effectiviteit aan van MRSA-sneldiagnostiek. Na een negatieve MRSA-test kunnen isolatiemaatregelen veilig worden opgeheven, zo blijkt. Hierdoor kan het aantal onnodige isolatiedagen met 60 of 48 procent worden gereduceerd, afhankelijk van de gebruikte test. 

Handhygiëne
In een reactie op het proefschrift van Wassenberg liet Daha, adviseur infectiepreventie bij de WIP, in Nursing weten dat de preventieve isolatie van MRSA-patiënten in ziekenhuizen ‘onder bepaalde voorwaarden’ zou kunnen worden afgeschaft. Maar in de praktijk blijken weinig ziekenhuizen aan deze ‘bepaalde voorwaarden’ te kunnen voldoen, zodat bijna alles voornamelijk bij het oude blijft. Daha: ‘Versoepeling van het MRSA-isolatiebeleid kan alleen als er in een ziekenhuis een goed hygiënebeleid is én 100 procent naleving van de handhygiëne én de MRSA-kweek binnen 24 uur bekend is.' Vooral handhygiëne is een struikelblok, ook kunnen niet alle ziekenhuizen een sneltest doen. Naar verwachting verschijnen de geactualiseerde richtlijnen deze zomer of herfst. 

TvZ
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Vpk

  Helemaal stoppen met isolatie? We hebben hier in Nederland niet voor niks zo weinig MRSA'ers rondlopen. heb je wel eens gekeken hoe hoog de prevalentie van alleen al Belgie (33%) of Portugal(rond de 40%) is. Ik vind dat iedereen maar laks denkt over MRSA. Het is benauwd met een mondkapje lijkt me geen goed argument!!

 • no-profile-image

  nurse

  weet je wat ik me al een tijdje afvraag?
  hoe zinvol is het isoleren van mrsa patienten?
  hebben wij minder patienten die ernstige infectie's oplopen door mrsa, is ons sterfte cijfer lager, tov de omliggende landen die geen isolatie maatregelen nemen bij mrsa?
  want als dit geen duidelijk meetbaar effect heeft, lijkt het me dat ook nederland beter niet meer mrsa patienten kan isoleren.
  scheelt een hoop geld m.i. want dan er hoeft niet zoveel materiaal weggegooid worden en kosten gemaakt te worden voor beschermende kleding en de speciale schoonmaak van de kamers enz.
  bovendien is het dragen van beschermende kleding voor verpleegkendigen vervelend en belastend. het is erg warm en ook benauwd door het mondkapje.
  op een ok is de temperatuur laag waardoor dit soort kleding wel te verdragen is, maar in de rest van het ziekenhuis is het warm.
  het verzorgen van patienten is vaak zwaar werk, zeker als je ook nog beschermende kleding moet dragen.

 • no-profile-image

  zus en zo

  Handhygiene is niet de enige reden. Ziekenhuizen hebben geen MRSA sluis zodat de protocollen bizarre rituelen worden waar patienten/klanten meer vragen bij stellen dan de beroepsbeoefenaren zelf. Typisch gevalletje van bedrijfsblindheid?

Of registreer je om te kunnen reageren.