Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kabinet akkoord met Beginselenwet zorginstellingen

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS ingestemd met de Beginselenwet zorginstellingen. Doel van de wet is het versterken van de positie van de cliënt. Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State gestuurd.
Kabinet akkoord met Beginselenwet zorginstellingen

De wet geeft cliënten in instellingen het recht op bespreking, actualisatie en evaluatie van het zorgplan. Bovendien staat in de wet opgenomen dat in een zorgplan concrete afspraken moeten staan over de inrichting van het dagelijks leven, zoals het recht om elke dag te douchen en dagelijks desgewenst enige tijd in de buitenlucht door te brengen. Het doel van de wet is om cliënten zo veel mogelijk regie over hun eigen leven te geven.

Inspectie
Bovendien kent de wet cliënten in de AWBZ-zorg het recht toe de Inspectie voor de Gezondheidszorg in te schakelen als ze ernstige klachten hebben over hun persoonlijke verzorging. Verder staan in het wetsvoorstel maatregelen die cliënten in de langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning moeten beschermen tegen mishandeling door medewerkers van instellingen.

Rijksoverheid
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  Dennis

  Wat een idee... Misschien kan de mantelzorg iets betekenen? Beter idee nog: mensen met kinderen mogen niet meer in een verpleeg-/verzorgingshuis opgenomen worden want zij kunnen voor hun ouders zorgen... Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die buren hebben. Of ergens een verre neef of nicht...

  Het is toch te zot voor woorden dat de wensen van cliënten uitgevoerd moeten worden door vrijwilligers? Dit moet gewoon gedaan worden door voldoende geschoold, voldoende betaald en vooral door voldoende gemotiveerd personeel gebeuren! Aan dat laatste ligt het gelukkig vaak niet...

 • no-profile-image

  marian

  Heel goed dat de cliënt zelf aan kan geven wat de wensen zijn.in ons verpleeghuis trachten wij dit nml al te doen.
  eerlijkheidshalve moet ik toe geven dat we tijd en personeel te kort hebben.tevens zijn er zeer weinig vrijwilligers om hierin te kunnen ondersteunen/helpen.Inderdaad zal ook de zzp aangepast moeten worden deze komen al vaak niet goed uit en zit een cliënt veel te hoog met zijn of haar agenda.Kortom er zal nog veel moeten veranderen in de zorg.

 • no-profile-image

  J.

  Dan zullen toch eerst de ZZP's aangepast moeten worden. Nu worden alle toegekende minuten al opgebruikt aan de ADL.

 • no-profile-image

  vigger

  Heel goed dat clienten mee mogen beslissen over elke dag douchen en zo als het personeel ook aangepast wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.