Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Opname op IC heeft jarenlang gevolgen'

De gezondheid van patiënten die ooit op de IC lagen, is tien jaar later nog steeds slechter dan gemiddeld.
'Opname op IC heeft jarenlang gevolgen'

Dat concludeert chirurg in opleiding Tim Timmers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij promoveert donderdag op zijn onderzoek. Ongeveer de helft van de 1800 IC-patiënten die hij onderzocht, was tien jaar later nog in leven. De levensverwachting van die groep was nog steeds slechter dan gemiddeld. Ook de kwaliteit van leven was minder dan bij anderen.

Onderzoekswijze
Timmers volgde de patiënten tien jaar. Ze hadden gemiddeld twee dagen in het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis gelegen, en lagen op de IC door ongelukken, vaatproblemen, kanker of maag-darmziektes.

Lange termijn
Timmers vindt dat patiënten betere voorlichting moeten krijgen over de gevolgen op lange termijn van hun ziekte. Artsen en ziekenhuizen zouden meer kennis moeten vergaren over de vraag hoe het patiënten vergaat in de jaren na hun opname. Met die kennis kunnen patiënten en hun familieleden beter afwegen of ze sowieso wel willen worden geopereerd, of op de intensive care willen worden opgenomen, vindt de promovendus.

Skipr
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.