Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Inspectie gaat ziekenhuizen strenger controleren

De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) gaat de hygiëne in ziekenhuizen strenger controleren.
Inspectie gaat ziekenhuizen strenger controleren

Jan van Wijngaarden, hoofdinspecteur van Volksgezondheid, kondigde het strengere toezicht zaterdag aan in RTL Nieuws. Aanleiding zijn uitbraken met bacteriën zoals in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam.

Richtlijnen naleven
Van Wijngaarden zei zich zorgen te maken over het slimmer en gevaarlijker worden van de bacteriën. Hij vindt dat ziekenhuizen zich beter aan de hygiëneregels moeten houden. Daarom voert de inspectie het aantal controles op. 'Wij gaan dat strenger doen, dus meer controleren. We gaan in de gaten houden of de richtlijnen wel worden nageleefd de komende periode.'

Antibioticagebruik onder de loep
Behalve de hygiëne zal de inspectie ook het gebruik van antibiotica strenger tegen het licht houden. Verkeerd gebruik werkt bacterie-uitbraken in de hand. De maatregelen van de inspectie volgen op een overleg afgelopen week met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) over de aanpak van de uitbraken. Het RIVM zal zich meer gaan bemoeien met ziekenhuizen die met een uitbraak te kampen hebben.

RTL Nieuws
Door: redactie Nursing

Lees ook:
- Dossier Maasstadziekenhuis

Redactie Nursing.nl

6 reacties

 • no-profile-image

  mieke

  Leuke informatie, mag wel iets meer zijn.
  Want dan kan ik het voor school gebruiken (in mijn werkstuk over het ziekenhuis)

 • no-profile-image

  petra

  Ik vind het prima die controle maar dan wel graag onverwacht, want anders is weer het hele ziekenhuis gepoetst voor dat de inspectie komt.

 • no-profile-image

  cleaner

  Helemaal eens met bovenstaande reacties. Ik erger me ook aan foto's op beroepsliteratuur en de tv programma's waarin artsen en vpk met mouwen, sierraden etc aanlopen. Pas zaf ik nog een arts "steriel" hechten met mouwen en horloge. let ook eens op vernevelaars die na gebruik niet worden gespoeld bv en zo zijn er vele voorbeelden. Bv in de medicijnkamer bij het klaarmaken van medicatie

 • no-profile-image

  anoniem

  Kijk eens naar de medische programma's op TV!! Allemaal sieraden om. Moet je maar eens op letten, nagellak, horloges's ringen.Elke verpleegkundige weet dat het niet mag!

 • no-profile-image

  claire

  natuurlijk komen ze niet onverwacht het zijn echt allemaal vriendjes van elkaar en houden elkaar de hand boven het hoofd. Dit verhaal is alleen om het volk kalm te houden maar intussen is het broekzak vestzak. Ik werk zelf in een ziekenhuis en heb ervaring met de lakse houding van de inspectie.

 • no-profile-image

  anna

  Dan beginnen bij personeel wat niet met allerlei kleding en sieraden cq kunstnagels en hoofdgerei oploopt wat niet schoon is

Of registreer je om te kunnen reageren.