Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Inspectie positief over lachgas bij bevalling

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet geen bezwaar in de herintroductie van lachgas als pijnbestrijding bij de bevalling in geboortecentra. Het is nu aan het ministerie van VWS om te oordelen of ze dit advies van de Inspectie overnemen.
Inspectie positief over lachgas bij bevalling

Dat bevestigd een woordvoerder van de IGZ aan Nursing.nl.

Herintroductie lachgas
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) werkt sinds vorig jaar aan een richtlijn om lachgas als pijnstilling te herintroduceren. Zo is er samen met de Erasmus Universiteit onderzoek gedaan naar de omstandigheden waarin lachgas veilig kan worden toegepast voor patiënt én zorgverleners. Ook is er een richtlijn opgesteld, waar onder andere in staat dat lachgas mag worden toegediend in geboortecentra. Daar zijn goede afzuigmogelijkheden voor het gas, zodat de omstanders er zo min mogelijk last van hebben. IGZ ziet op basis van de gegeven onderbouwing door de KNOV geen bezwaar in de herintroductie van lachgas als pijnbestrijding, zolang dit in geboortecentra gebeurt volgens de richtlijn.

Negatieve bijwerking
Lachgas ook wel bekend als Relivopan of Entonox (de oude merknaam) is vrouwvriendelijke pijnstilling zonder nadelige bijwerkingen. Deze vorm van pijnstilling kan daarom een belangrijk alternatief worden voor de meer ingrijpendere ruggenprik. In Nederland wordt sinds 2004 geen lachgas meer gebruikt tijdens de baring. Aanleiding was destijds het advies van de IGZ om het gebruik van lachgas zoveel mogelijk te beperken en bij voorkeur te beëindigen. Reden hiervoor waren de mogelijke negatieve effecten op de gezondheid van vrouwelijke zorgverleners.

Bekijk ook het dossier Kinderen.

KNOV
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.