Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Risico op anemie door veel bloedafname bij AMI

Hoe vaker er bloed wordt afgenomen bij mensen die zijn opgenomen met een acuut myocardinfarct (AMI), hoe groter de kans dat zij anemie ontwikkelen. 

Hoe vaker er bloed wordt afgenomen bij mensen die zijn opgenomen met een acuut myocardinfarct (AMI), hoe groter de kans dat zij anemie ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van Adam Salisbury et al, dat in Archives of Internal Medicine verscheen.

De onderzoekers analyseerden gegevens van bijna achttienduizend patiënten die bij opname wegens een AMI nog geen anemie hadden (Hb < 6,8). Maar liefst één op de vijf patiënten kreeg tijdens de opname met anemie te kampen. Zij hadden over het algemeen meer bloed afgegeven (174 ml) dan degenen zonder bloedarmoede (84 ml). Voor elke 50 ml bloed nam het risico op anemie met 18 procent toe. Dit was na correctie voor verstorende factoren.
 
Bloedverlies minimaliseren
De onderzoekers tonen aan dat het dus de moeite loont om bloedverlies door laboratoriumtesten te minimaliseren. Patiënten die bloedarmoede oplopen na een hartinfarct, lopen meer risico om voortijdig te overlijden.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.