Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verpleegkundigen niet gestimuleerd voor Klebsiellatest'

Verpleegkundigen van het Maasstad Ziekenhuis worden niet extra gestimuleerd om zich te testen voor de Klebsiella bacterie.
'Verpleegkundigen niet gestimuleerd voor Klebsiellatest'

Dit concludeert NU'91 uit de eindstand van hun 'Meldpunt veilig werken in het Maasstad Ziekenhuis'. Tussen 22 juli en 1 augustus zijn tientallen meldingen binnen gekomen. 'Het gaat richting de honderd', aldus woordvoerder Esther de Vries. 

Voldoende bescherming
Medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis konden melden of zij voldoende voorlichting, begeleiding en hulpmiddelen van werkgever krijgen om patiënten op een juiste en verantwoorde wijze te verplegen en zichzelf voldoende te beschermen. 

Stimuleren
Ondanks het feit dat de werkgever zegt alle medewerkers de mogelijkheid te bieden zich te laten testen op de Klebsiella bacterie, worden zij hiertoe op z’n zachtst gezegd niet gestimuleerd. Esther de Vries van NU'91: 'Er is een verschil tussen zeggen dat het van uitermate belang is om je te laten testen en "De test is beschikbaar, punt."' Verpleegkundigen zouden zich hierdoor bezwaard voelen en laten het testen daarom vaak achterwege.

Handen wassen
Een groot deel van de melders ervaart de aandacht van de media als negatief. ‘Ben jij zo iemand die z’n handen niet wast’, dat is het imago waar angst voor bestaat. Terwijl juist nu de hygiënemaatregelen optimaal in acht worden genomen. Het Maasstad ziekenhuis wordt in het algemeen als een goede werkgever ervaren.

Angst voor ontslag
Tenslotte zorgt de dreigende opnamestop voor ongerustheid over de eigen baan. ‘Heb ik bij een opnamestop nog wel werk?’ NU’91 kan medewerkers met een vast arbeidscontract geruststellen. Het antwoord is: ja. De werkgever moet medewerkers herplaatsen binnen een passende functie. Daarentegen lopen medewerkers met een tijdelijk contract de kans dat zij geen verlenging krijgen.

Om aandacht te vragen voor de positie van de medewerkers gaat NU’91 deze uitslag op korte termijn voorleggen aan de directie van het Maasstad Ziekenhuis.

NU'91
Door: redactie Nursing

Zie ook:
- Dossier Maasstad Ziekenhuis
- Dit zijn de symptomen van de Klebsiella bacterie

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

  • no-profile-image

    Simon

    Ongenuanceerde media berichten maken het juist onveilig voor medewerkers en patienten. Jammer dat de informatie op deze pagina niet genuanceerd is en gebaseerd op onvolledig onderzoek maar wel voorzien van schreeuwerige kop. Nursing laat je beter adviseren is het advies van een verpleegkundige beroepsbeoefenaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.