Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zorg borstkanker onvoldoende in een op de drie ziekenhuizen

Uit de monitor van Borstkankervereniging Nederland (BVN) blijkt dat 63 van de 91 ziekenhuizen voldoen aan de basiseisen voor borstkankerzorg. Vorig jaar scoorden nog 84 ziekenhuizen een voldoende.
Zorg borstkanker onvoldoende in een op de drie ziekenhuizen

De onvoldoende score wordt in acht gevallen veroorzaakt doordat er geen gegevens zijn verstrekt aan BVN. Bij de overige twintig ziekenhuizen is de borstkankerzorg anders dan de vereniging het graag zou zien. Deze ziekenhuizen ontvangen geen roze lintje. Om welke ziekenhuizen het precies gaat, maakt BVN niet openbaar, meldt een woordvoerder.

Aanscherping criteria
In 2010 ontvingen nog 84 ziekenhuizen het roze lintje. Voor 2011 zijn de criteria echter aangescherpt. BVN wil door jaarlijkse aanscherping de ziekenhuizen stimuleren om de kwaliteit van zorg, vanuit patiëntperspectief, te verbeteren. De aanscherping van deze criteria is breed getoetst bij patiënten en professionals. BVN wil toewerken naar uniformiteit in de verschillende lijsten en overzichten rondom borstkankerzorg, zodat de patiënt weet waar hij of zij aan toe is.

Basiseisen
Om het lintje te krijgen, moet een ziekenhuis voldoen aan een aantal vaste voorwaarden en minimaal zes van de acht basiseisen. Zo wordt er onder andere gekeken naar de ervaring van de chirurg en het ziekenhuis, achtergebleven kankerweefsel, multidisciplinaire patiëntbespreking, wachttijd en de vragenlijst voor de CQ-index Mammacare.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Margot

  Ik sluit me helemaal aan bij Carolien. Jammer dat het niet bekend is dat je als organisatie moet betalen voor het roze lintje. Je koopt het lintje dus! Als je geen roze lintje hebt betekent dat beslist niet dat je dezorg niet goed geregeld hebt. Integendeel... Sommige ziekenhuizen zonder lintje scoren op onderdelen beter dan ziekenhuizen met lintje!
  Alles is te koop................ ook een roze lintje.

 • no-profile-image

  Carolien

  Jammer dat er niet bij genoemd wordt dat een ziekenhuis eerst moet betalen om mee te doen: de BVN is helemaal niet zo objectief als ze zich voordoen.
  Bovendien heeft de BVN inmiddels toegegeven dat het persbericht niet klopte!!! waarom hoor ik daat het journaal niet over?

 • no-profile-image

  hans

  @J.B.

  Dat is juist. Maar helaas heeft de BVN zelf een slecht persbericht uitgebracht waaruit journalisten de kern (kunnen) halen: 1 op de 3 doet het slecht. Gemiste kans van de BVN

 • no-profile-image

  lezer van de site Zorgvisie

  BVN maakt de gegevens wel degelijk openbaar via de site
  borstkanker.nl
  Klik op de link: Open de Monitor Borstkankerzorg
  Vul postcode in, maak een keuze in de criteria en bij knop 3 worden de betreffende ziekenhuizen getoond.
  Het is een erg specifieke zoekactie maar geeft wel zeker inzicht in de onderzoeksresultaten.

 • no-profile-image

  marja

  Wat heb ik aan deze informatie wanneer ik niet weet om welke ziekenhuizen het gaat.

 • no-profile-image

  mieke

  Wat marja zegt.

  Irritant, dergelijke berichtgeving juist door de BVN, als die "man en paard" weigert te noemen. Irritant, bar ouderwets en levens potentieel dus ook nog in gevaar brengend.

 • no-profile-image

  J.B.

  Maar betekent dit dan niet ook: 2 op de 3 ziekenhuizen doen het wel naar tevredenheid? Het is maar hoe je het brengt...

Of registreer je om te kunnen reageren.