Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Bespreek reanimeerbeleid met kwetsbare oudere'

Het is belangrijk dat met kwetsbare ouderen afspraken worden gemaakt over het wel of niet reanimeren.
'Bespreek reanimeerbeleid met kwetsbare oudere'

Dat vindt Verenso, de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde. Vanavond in actualiteitenprogramma Zembla wordt aandacht besteed aan de nieuwe richtlijn die de vereniging ontwikkelt samen met V&VN en huisartsenvereniging NHG. V&VN vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de verpleegkundige problematiek rondom reanimatie. De beroepsvereniging geeft aan dat het reanimatiebeleid in zorginstellingen vraagt om goed geïnformeerde en geschoolde verzorgenden en verpleegkundigen.

Trauma voor verpleegkundige
'Reanimeren van een ernstig zieke oudere is voor verpleegkundigen vaak een traumatische ervaring. Ze weten immers vaak van tevoren al dat het niet goed zal aflopen,' Dat zegt socioloog Hugo van der Wedden naar aanleiding van zijn scriptie over dit onderwerp uit 2009. Vanavond zal ook hij in Zembla aan het woord komen. Van der Wedden maakte zelf als verpleegkundige tientallen reanimaties mee. Het onderwerp liet hem niet meer los. In zijn scriptie schrijft hij dat reanimatie veel minder vaak succesvol is dan velen denken. Van de 25.000 pogingen in Nederland is nog geen 14 % een succes. Het gevolg: 'Een coma, klaplong of versplinterde ribben, een onpersoonlijke dood op de intensive care en zelf slapeloze nachten omdat je iets hebt gedaan waar niemand beter van is geworden.'

Overlevingskansen kwetsbare ouderen
In de uitzending wordt verder ingegaan op de overlevingskansen en gevolgen na reanimatie bij kwetsbare ouderen. Verenso vindt het belangrijk dat artsen en hun kwetsbare oudere patiënten van te voren een gesprek voeren over de vraag of reanimatie mogelijk en wenselijk is. De kans op een geslaagde reanimatie zonder schadelijke gevolgen is zeer beperkt bij kwetsbare ouderen die verschillende aandoeningen tegelijk hebben. Bij reanimatie wordt slechts in uitzonderlijke gevallen het leven van de betreffende oudere gered. Meestal verslechtert daarna de lichamelijke en geestelijke gezondheid waardoor de kwaliteit van leven afneemt.

Zembla
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws
Reanimatie vaak traumatisch voor verpleegkundigen

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

  • no-profile-image

    esther

    goed dat dit (weer) onder de aandacht komt. Ook in de thuissituatie is dit erg belangrijk, maar dit is een 'veld' waar dit onderwerp moeilijk van start komt, omdat de huisarts degene is die hierover moet communiceren met de patiënt/familie.

Of registreer je om te kunnen reageren.