Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onrust over kwaliteitsregister voor verpleegkundigen

Vakbonden Abvakabo FNV en Nu’91 ontvingen afgelopen tijd ongeruste vragen van verpleegkundigen over het kwaliteitsregister. Zij vragen zich af of zij verplicht zijn om zich in te schrijven bij een kwaliteitsregister. Het antwoord is nee.
Onrust over kwaliteitsregister voor verpleegkundigen

‘Beroepsvereniging V&VN doet het voorkomen dat je als verpleegkundige je werk niet goed kunt uitvoeren als je niet staat ingeschreven in het kwaliteitsregister, dat is lariekoek’, zegt Elise Merlijn van Abvakabo FNV in gesprek met Nursing.nl. De bond kreeg afgelopen weken verscheidene vragen van verpleegkundigen die wilden weten of lidmaatschap van een kwaliteitsregister nodig is om herregistratie in het verplichte BIG-register te garanderen. ‘Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: dat is niet nodig. Verpleegkundigen zijn niet verplicht om zich in te schrijven bij een kwaliteitsregister, ook niet voor de herregistratie van het BIG-register.’

Herregistratie BIG
Bij vakbond Nu’91 komen eveneens vragen binnen over het kwaliteitsregister. ‘Verpleegkundigen raken onzeker en gaan twijfelen of deelname aan een kwaliteitregister verplicht is’, zegt Karin Weerts, woordvoerder van Nu’91. Waar de onzekerheid vandaan komt, weet Weerts niet. ‘Misschien heeft het te maken met de herregistratie BIG die er aan zit te komen. Het antwoord is in ieder geval duidelijk: deelname aan een kwaliteitsregister is niet verplicht. Het is goed om je kennis en kwaliteiten te registreren maar dat kan net zo goed in een Word-document als in een kwaliteitsregister.’

Koppelverkoop
Ook de Abvakabo FNV stimuleert het gebruik van een kwaliteitsregister, mits dit onafhankelijk is. Merlijn: ‘Het kwaliteitsregister moet dan wel onder dezelfde voorwaarden toegankelijk zijn voor alle verpleegkundigen en verzorgenden. Volgens Merlijn is hier nu niet altijd sprake van omdat enkele ziekenhuizen en V&VN een onderlinge afspraak hebben. ‘De werkgever betaalt het lidmaatschap van V&VN voor het personeel en bedingt zo korting op het inschrijfgeld van het kwaliteitsregister V&V. Dit vinden wij een dubieuze koppelverkoop en het druist in tegen de vrije keuze van vereniging.’

Geen verplichting
Beroepsvereniging V&VN herkent zich niet in de kritiek van Merlijn, laat woordvoerder Monique Verkerk aan Nursing.nl weten. ‘De suggestie wordt gewekt dat er sprake is van koppelverkoop, dat is niet juist. De overeenkomsten die wij met ziekenhuizen en zorginstellingen sluiten zijn vrijblijvend, niemand wordt ergens toe verplicht.’ Verkerk betreurt het dat er onduidelijkheid heerst over het kwaliteitsregister. ‘Het is een handig middel om je verpleegkundige kennis en scholing in te registreren. En het is een manier om aan te tonen dat je bekwaam bent om bepaalde handelingen uit te voeren.’

Discussie over kwaliteitsregister
Het is niet de eerste keer dat er verwarring ontstaat over het kwaliteitsregister. In 2008 was er discussie omdat vakbond NU’91 stelde dat V&VN de suggestie wekte dat verpleegkundigen zich moeten inschrijven in het Kwaliteitsregister V&V als voorwaarde voor herregistratie in het BIG-register. V&VN ontkende deze beweringen destijds.

Deskundigheidsbevordering
In het Kwaliteitsregister V&V staan momenteel ruim 32.000 verpleegkundigen en verzorgenden ingeschreven. Kennis- en dienstencentrum COAP biedt een online zorgportfolio waarin verpleegkundigen hun activiteiten ter deskundigheidsbevordering kunnen bijhouden. Ook zijn er ziekenhuizen die gebruik maken van een eigen digitaal portfolio waarin verpleegkundigen zelf bij - en nascholingsactiviteiten kunnen registreren. En er zijn nog beroepsorganisaties met een eigen kwaliteitsregister, zoals die voor diabeteszorgverleners de EADV.

Met welk kwaliteitsregister houd jij je deskundigheidsbevordering bij? Stem op de poll naast dit bericht.

Lees ook het bericht: 'Verpleegkundigen baas over eigen beroep'


Door: redactie Nursing 


Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.
Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl

Redactie Nursing.nl

9 reacties

 • no-profile-image

  Esther

  @Verkerk:En het is een manier om aan te tonen dat je bekwaam bent om bepaalde handelingen uit te voeren.
  Nu wordt het voor mij pas echt verwarrend: als verpleegkundige ben je bevoegd als je jezelf voldoende bekwaam acht om een handeling uit te voeren. De verpleegkundige professional beoordeelt haar bekwaamheid zelf. Dat kunnen deze professionals zelf heel goed (dat mag je ook verwachten na een 4-jarige HBO opleiding).
  De verpleegkundige professional zal haar eigen bevoegdheid zorgvuldig afwegen: immers zij kan via het tuchtrecht bestraft worden als zij onbevoegd een handeling verricht die schade berokkent bij de zorgontvanger.
  Welke meerwaarde heeft een kwaliteitsregister van V&VN dan boven je eigen portfolio bijhouden. Staat V&VN ook daadwerkelijk te toetsen bij de uitvoering van de handeling?
  Scholing en herhaling van de handelingen die verricht moeten worden door de zorgverlener heeft m.i. wel meerwaarde om bekwaamheid te behouden en bevoegd te blijven.

 • no-profile-image

  Irene Hadjidakis

  Ik ben blij met de respons van de vakbond op de vraag of inschrijven in het kwaliteitsregister verplicht is. Ook ik heb mijn word document in mijn eigen pc zitten, in dezelfde map als mijn CV dat up to date is en de scan van mijn BIG registratie. Ik zie het nut van een beroepsvereniging, maar juist daarom herken ik mezelf nauwelijks nog in de taal van de V&VN. ik heb mijn lidmaatschap opgezegd toen ik las:"De V&VN juicht het toe dat de wijkverpleegkundige weer de soil wordt in de zorgcoördinatie, maar dan moet zij wel professionaliseren." Wat een belediging voor al mijn collegae die al die tijd al werken in de wijk, los van wat de publieke opinie erover denkt, en die ons vak beoefenen against all odds. Want de wijkverpleegkundige is nooit weggeweest, ook niet toen er nog geen centrale registratie was.
  Gelukkig zijn er nog stemmen die de waan van de dag weten te relativeren.
  Is getekend
  Irene Hadjidakis
  verpleegkundige in de wijk.

 • no-profile-image

  elsa

  dus dan nog een poging:
  mijn werkgever betaalt de deelname aan het kwaliteitsregister, ik weet niet of ik het anders ook had gedaan, het is goed om je deskundigheid bij te houden maar ik vind deze vorm nogal dubieus, je kunt ook alleen voor de punten meedoen, maar wat zegt het uiteindelijk over je motivatie. Ervaring telt niet, is ook niet te meten, maar wel erg belangrijk voor je functioneren en deskundigheid!

 • no-profile-image

  elsa

  waarom is mijn reactie niet geplaatst?

 • no-profile-image

  Mark de Jong

  V&VN doet het in haar reactie op het eigen register van het Deventer Ziekenhuis (TvZ, december 2011)voorkomen dat het discutabel is dat een ziekenhuis zijn eigen kwaliteitseisen bewaakt. Dit is bij V&VN niet anders, hier bewaakt de vereniging zijn eigen register en controleert 'steekproefsgewijs' andermans trainingen. Op basis waarvan eigenlijk? Plus dat het de vereniging enorm veel geld oplevert. Geen wonder dat de V&VN graag de indruk wekt dat het verplicht is.

 • no-profile-image

  Caren

  Onze groep van zzp-ers in de zorg heeft een eigen e-portfolio voor zzp-ers in de zorg ontwikkeld waarbij je harde bewijzen van bevoegdheid en bekwaamheid moet tonen wil je je waardepapieren verzilverd zien en deze om kunnen zetten in accreditatiepunten.


  Voor wie eens wil kijken in het e-portfolio van de goed zorgen groep, netwerk van zzp-ers in de zorg:

  https://goedzorgen.mijnportfolio.nl

 • no-profile-image

  G.Smit

  In de poll ontbreken twee klassieke mogelijkheden: de 'schoenendoos' en de aloude multoklapper ;-)

 • no-profile-image

  Frido

  Waarom in zee gaan met een commerciele partij zoals de v& vn. Het zorgportfolio is gratis en wordt ondersteund door sociale partners.

 • no-profile-image

  Martin

  Het kwaliteitsregister bestaat ter meerder eer en glorie van de (zogenaamde) beroepsvereniging V&VN dus het is helemaal niet zo raar dat die zeggen zich niet in de kritiek herkennen. Sterker nog; ze houden zich als sinds de eerste plannen om dit register te beginnen als blind en doof voor de kritische geluiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.