Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ervaar dementie met Into D'ementia

De ervaringstraining Into D'ementia gaat morgen officieel van start. Into D'ementia laat je in een speciaal ontwikkelde simulatieruimte ervaren hoe het is om dementie te hebben.

De ervaringstraining is bedoeld voor iedereen die wel eens te maken heeft met dementerenden. In een speciaal ontwikkelde simulatieruimte ervaren gezonde mensen verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die dementerenden dagelijks hebben. Door het zelf te beleven, zou meer begrip en compassie moeten ontstaan voor dementerenden, wat volgens de ontwikkelaars weer leidt tot betere zorg.

Simulatie in een mobiele container
De training bestaat uit een voorgesprek, een individueel bezoek aan de simulator, een nagesprek en een groepssessie. De simulatie vindt plaats in een mobiele container, waarin een woonkeuken is gebouwd. Door gebruik te maken van interactieve technieken, virtual reality, audio, beeld, fysieke objecten en inzichten uit de gaming industrie beleeft iedere bezoeker een eigen verhaal dat ontleend is aan de praktijk.

Waar bezoeken?
Omdat Into D’mentia is gebouwd in een mobiele cabine kan de training op locatie gegeven worden. In principe kan hij overal staan, bijvoorbeeld in de buurt van een verzorgingstehuis of een onderwijsinstelling. Into D’mentia is bedoeld voor mantelzorgers, professionele zorgverleners, studenten die een zorgopleiding volgen en anderen die beroepsmatig of via vrijwilligerswerk veel contact hebben met dementerenden.

Zorginnovatie
Into D’mentia is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek op het gebied van beleving en empathieontwikkeling. Het uitgangspunt van Into D’mentia is dat iets zelf ervaren de meest indringende en daarmee meest effectieve vorm van leren is. Into D’mentia is ontwikkeld door Minase, De Wever, Zorggroep Elde, VU Medisch Centrum, Tilburg University, Ideon en Gleijm & van der Waart.

Into D'mentia
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Irene van Gils

  Hoe kom ik in contact met deze organisatie?
  Ik zie dat er al belangstelling komt uit Breda, wellicht kunnen we een bezoek aan elkaar koppelen, zodat we ook de kosten kunnen delen?
  Onze organisatie is ook in Breda gelegen.

 • no-profile-image

  A.visser

  lijkt me heel interesant ben werkzaam op een pg afdeling en zou dit graag zelf ervaren, waar staan jullie nu en komen jullie nog in noord-holland

 • no-profile-image

  Cor Overduin

  Ziet er geweldig uit!!! Graag kom ik in contact met de organisatie achter D'mentia om mogelijkheden te bespreken om naar Breda te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.