Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kabinet voert motie tegen cao VVT niet uit

Het kabinet voert de motie waarin staat dat de cao VVT alleen algemeen verbindend kan worden verklaard als alle vakbonden achter de cao staan niet uit. De wet- en regelgeving op het terrein van cao en avv kent dergelijke eisen niet.
Kabinet voert motie tegen cao VVT niet uit

Eind mei sloten NU’91, CNV Publieke Zaak en FBZ een akkoord met de werkgeversorganisaties voor een nieuwe cao VVT (verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg). AbvakaboFNV deed niet mee. Kamerleden Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (Groenlinks) vonden dat er onvoldoende draagvlak is voor de nieuwe cao VVT en dienden een motie in om de cao VVT niet algemeen verbindend te laten verklaren.

Vreemde actie
Werkgevers mogen zelf kiezen met welke vakbond(en) een cao wordt afgesloten. Daarnaast staat de internationaalrechtelijk vastgelegde contract- en onderhandelingsvrijheid uitvoering van de motie in de weg, omdat cao’s afspraken tussen werkgevers en werknemers zijn. De ministerraad heeft er daarom op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken van Werkgelegenheid mee ingestemd de motie niet uit te voeren. Eerder lieten cao-expert Harry Vogels en hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp al aan Nursing.nl weten het indienen van de motie ‘een rare actie’ te vinden.

SER-advies
Het kabinet laat wel weten dat een meer principiële discussie over draagvlak voor cao’s met de Tweede Kamer worden gevoerd nadat de Sociaal-Economische Raad (SER) hierover een advies heeft afgegeven en het kabinet daarover een standpunt heeft ingenomen. Dit SER-advies wordt verwacht in het voorjaar van 2013.

Rijksoverheid.nl, Nursing
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen


Meer NursingAbonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.Nursing op Facebook
Deel leuke foto's, filmpjes, winacties, en andere 'luchtiger' zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing
Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Monty7

    Dit kabinet is ook geen kabinet voor de arbeiders maar voor de goedverdienende hoge heren want je zult zien dat ze de bestuurdrers die in moeten leveren en dit niet willen wel tegemoed komen door ze te steunen. Een cao waar de werknemers niet achter staan mag nooit ingevoerd worden

Of registreer je om te kunnen reageren.