Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verpleegkundige, wees terughoudend met de media'

Zorginstellingen, maar ook zeker de verpleegkundigen en artsen die er werken, moeten meer terughoudend zijn met het meewerken aan realityprogramma's. Dat schreef minister Schippers gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.
'Verpleegkundige, wees terughoudend met de media'

'Ik ben van mening dat zorgverleners en zorginstellingen zich terughoudend dienen op te stellen wat betreft het meewerken aan media-activiteiten', schrijft de bewindsvrouw. 'Ziekenhuizen moeten altijd het belang van goede en verantwoorde zorg als uitgangspunt nemen.'

Richtlijnen
Het medisch beroepsgeheim 'is een fundamenteel beginsel, cruciaal voor de behandelrelatie tussen patiënt en zorgverlener en voor het goed functioneren van de individuele gezondheidszorg', vervolgt zij. Schippers gaat bij alle ziekenhuizen de richtlijnen voor het omgaan met medische gegevens en de handleiding voor cameratoezicht en beeldopnamen nog eens onder de aandacht brengen.

Beroepsgeheim
Schippers vindt dat het de plicht en verantwoordelijkheid van het ziekenhuis is om voorwaarden te scheppen voor en toe te zien op een professionele en correcte toepassing van het beroepsgeheim. 'Toch is het de plicht en verantwoordelijkheid van de individuele zorgverlener - al dan niet in opleiding - is, om op een professionele en correcte wijze met het beroepgeheim om te gaan.'

Verantwoordelijkheid verpleegkundigen
'Verpleegkundigen hebben net zo goed als artsen een belangrijke rol bij het beschermen van patiënten tegen televisiecamera's van allerlei realityprogramma's', aldus zorgethicus Gert Olthuis, auteur van het rapport Met de camera aan het ziekbed. Morele overwegingen bij gezondheidszorg. 'Mensen die gewond op de eerste hulp worden binnengedragen zijn met totaal andere dingen bezig, die kunnen de voor- en nadelen niet afwegen als ze een camera zien. Veel programmamakers vragen toestemming via de arts of verpleegkundige. Een patiënt denkt dan al snel dat het wel in orde is.’ Olthuis vindt het dan ook niet juist dat verpleegkundigen actief patiënten benaderen voor tv-makers. ‘Patiënten hebben onvoorwaardelijk vertrouwen in verpleegkundigen, wil je dat vertrouwen inzetten om iets te bereiken voor een televisieprogramma dat doeleinden heeft op een heel ander terrein? Dat moet je heel goed voor jezelf weten, wil je meedoen aan een dergelijk programma. Besef hoe groot je eigen rol is, en bedenk voor jezelf wat je nou eigenlijk víndt van de situatie.'

Tuchtrechterlijke stappen
Schippers gaat in haar brief verder in op de stand van zaken. Zo is het College Beschermings Persoonsgegevens (CBP) een onderzoek gestart naar de schending van privacy in het ziekenhuis. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wacht eerst het onderzoek van het OM af voordat wordt besloten tot eventuele tuchtrechterlijke stappen. Het VUmc draait overigens op voor een derde van de gemaakte kosten. RTL en Eyeworks betalen ieder ook 188 duizend euro.


Door: redactie Nursing


Meer NursingNursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl
Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.


NursingExperts
Collega's die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.


Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.