Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Artsen behandelen ernstig zieke patiënten te lang door

Meer dan zestig procent van de artsen vindt dat patiënten in de laatste levensfase te lang worden doorbehandeld. Dit blijkt uit een enquête onder 726 artsen van artsenorganisatie KNMG in samenwerking met Medisch Contact.
Artsen behandelen ernstig zieke patiënten te lang door

Ondanks dat de artsen van mening zijn dat het niet wenselijk is om patiënten te lang door te behandelen geven ze aan dat het toch vaak gebeurt. Hier zijn verschillende redenen voor. Zo zouden artsen van nature geneigd zijn om te behandelen. Ook ervaren ze een te grote verwachting van de behandeling van patiënten, en legt de patiënt zich niet neer bij het feit dat hij snel zal sterven. Bovendien hebben artsen te maken met druk vanuit de familie.

Moeilijk praten over de dood
Driekwart van de ondervraagde artsen geeft toe dat de mening van de patiënt vaak doorslag geeft, ook al vinden ze zelf verdere behandeling zinloos. 70 procent van deze artsen vindt het ook moeilijk om met een patiënt te praten over zijn naderende dood. ‘Nogal wat artsen vinden zo’n gesprek eng,’ zegt de Leidse chirurg Job Kievit in Medisch Contact. ‘Het raakt hun eigen angst. Je praat er makkelijker over als je zelf ook minder bang bent voor de dood.’

Kwaliteit van leven
1 op de 5 artsen behandelt alleen als er een levensverwachting is van drie maanden of langer. Maar de helft van de artsen geeft aan dat het hen niet om levensverwachting maar om kwaliteit van leven gaat.

Verpleegkundigen
Dat ook verpleegkundigen regelmatig worstelen met het vraagstuk ‘te lang doorbehandelen,’ beschrijft blogger Sandra heel treffend in haar Nursing-blog 'Stoppen met behandelen.’ Sandra ‘Ik zie het, mijn collega’s zien het. Mevrouw Jongstra met krachtige geest en zelfredzaam lichaam, wordt een heel afhankelijk hoopje. Ze zegt: ‘Ik heb een goed leven gehad, maar nu heb ik niks meer. Geen energie, geen kracht, geen waardigheid meer over. Ik vind het goed zo.’ Van haar mag het leven eindigen. Maar haar hart klopt door. De dokter die ik de mening van mevrouw Jongstra voorleg, haalt zijn schouders op. Van een ontstoken hand ga je niet dood. Mevrouw Jongstra zal wel depressief zijn.’

Vind jij ook dat patiënten in hun laatste levensfase soms te lang worden doorbehandeld? Stem op de poll, rechts van dit bericht.

Klik hier voor een complete uitslag van de enquête.

Medisch Contact 
Door: Redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

6 reacties

 • no-profile-image

  irene hadjidakis

  ik was van de week op VWS en kreeg een presentatie te zien waaruit bleek dat de vergrijzing voor MINDER dan 25 % bijdraagt aan de enorme kostenstijging in de zorg. Het grootste deel van de kostenstijging komt voort uit de enorme bedragen voor nieuwe technologische ontwikkelingen en onderzoeken. Ook is 4 van de zeven jaar dat we 'langer leven' toe te schrijven aan de goede gezondheidszorg die wij hebben. tel dat nu es bij elkaar op, dan blijkt dat we giga veel betalen aan meer onderzoek en ontwikkelingen, zodat we langer leven.....en ALS we dan langer leven, dan gaan we zuchten dat al die oude mensen te duur zijn om maar door te behandelen. Kortom: de verkeerde vraag. Misschien moet er inderdaad een brede discussie komen, maar niet over hoe oud mensen moeten zijn om zich nog te laten behandelen zonder zich schuldig te voelen dat ze te veel kosten, maar een bezinning van: waar geven we het geld dat er is aan uit, en wat is nu belangrijker: allemaal wat langer leven, of allemaal op een wat natuurlijker manier sterven en wel een goede basiszorg voor als je ouder bent. er bestaan culturen waar de ouderen, wanneer ze zich beseffen dat ze een last voor de gemeenschap worden zich terugtrekken en sterven; maar dat zijn wel de ouderen die de kleinkinderen opgevangen en hebben en ze helpen opvoeden; die tot het eind toe actief geweest zijn in de samenleving, als de ouden; de wijzen.
  natuurlijk heeft de manier waarop het hier in kikkerland gaat alles te maken met dat mensen er maar niet over willen denken dat ze sterfelijk zijn, zowel doorbehandelende dokter als zich door laten behandelende oudere. Maar het feit dat iedereen zich daar nu ineens druk over gaat maken komt niet vanuit een wakker worden dat we toch wel een beetje raar met onze ouderen omgaan hier, en met onze eigen sterfelijkheid, maar wordt aangejaagd vanuit de constante druk op dat het allemaal te duur is. Misschien zou er een herbezinning moeten komen over hoe get geld verdeeld wordt en DAN er aan werken dat sterven weer de plek IN het leven krijgt die het toekomt: doodgewoon.

 • no-profile-image

  Suzanne

  Komt dit doordat de patient nog steeds te weinig in te brengen heeft in eigen behandeling misschien??

 • no-profile-image

  Bellina

  Ha Bellina, misschien kun je dit gebruiken voor je je veldopdracht (ethisch onderwerp)

 • no-profile-image

  Sophia

  Nog steeds het zelfde probleem, in al die jaren geen oplossing gevonden.
  Ook familie willen vaak het probleem niet onder ogen zien!
  Arts gaat ook maar door en de opmerking depressief kan je overal wel op zetten.
  Maar wat gaat er nu gebeuren........

 • no-profile-image

  Brenda Craane

  Ja, het blijft een ethisch probleem. Vooral als er ook nog geloof mee speelt.ik had laatst een Mw. Van 98 jaar was lichaamlijk en geestelijk helemaal op, was een hoopje ellende van 38 kilo wilde zo graag dood! De arts deed niets, zelfs sederen was uit den bozen. Onbegrijpelijk!
  Ik kom dit als terminaal verpleegkundige tot mij spijt nog te vaak tegen.

 • no-profile-image

  peer99

  Wisten we in de jaren 70 al, waar blijft de tijd ... niets verandert, behalve dat 'ze' het nu zelf ook bevestigen cq. inzien ...

Of registreer je om te kunnen reageren.