Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eerste landelijke toets verpleegkundig rekenen

Het Cito introduceert vandaag een nieuwe rekentoets voor verpleegkundigen. Deze toets, mede samengesteld door verpleegkundigen, meet de rekenvaardigheid en bevat vragen en problemen vanuit dagelijkse praktijksituaties.
Eerste landelijke toets verpleegkundig rekenen

Maak hier alvast de proeftoets verpleegkundig rekenen van het Cito.

In 2010 bleek uit onderzoek van Nursing in samenwerking E-Nursing, uitgevoerd door  onderzoeksbureau Duo Market Research dat vier op de tien verpleegkundigen grote moeite heeft met verpleegkundig rekenen. 41 procent van de ondervraagde verpleegkundigen scoorde een 5 of lager op de aan hen voorgelegde vragen. Een nieuwe nulmeting van het Cito bevestigde deze resultaten. 80% van de 2661 getoetste verpleegkundigen voldoet niet aan de door de beroepsgroep vastgestelde norm voor rekenvaardigheid.

Toets verpleegkundig rekenen
De nieuwe toets van het Cito is de eerste rekentoets voor verpleegkundigen met een vastgestelde landelijke norm. Peter Kraft, adviseur Beroepsonderwijs en bedrijven van Cito: 'Deze landelijke norm is opgesteld door het beroepenveld, zo hebben  verpleegkundigen uit de beroepspraktijk rekenopgaven ontwikkeld vanuit dagelijkse praktijksituaties. De toets geeft voortaan de grens aan tussen voldoende en onvoldoende rekenvaardigheid. Met deze landelijke normering wordt concreet gewerkt aan een meetbare en zichtbare verhoging van het rekenvaardigheidsniveau van verpleegkundigen in Nederland.' De nieuwe rekentoets meet de rekenvaardigheid van verpleegkundigen op mbo-niveau 4 en hbo-niveau en kan gemaakt worden achter de computer in de instelling waar zij werken. Een toets bestaat uit 25 tot 32 meerkeuzevragen en duurt ongeveer 1,5 uur.

Resultaten vergelijkbaar
Elke verpleegkundige krijgt een unieke toets voorgelegd. De vragen staan op dezelfde vaardigheidsschaal, waardoor de resultaten eenvoudig te vergelijken zijn. De rekentoets zorgt voor duidelijkheid over het rekenniveau van individuele verpleegkundigen en levert kennis op over het rekenniveau van alle verpleegkundigen in Nederland samen. Ook krijgen verpleegkundigen vanaf 2013 de mogelijkheid om in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden zichtbaar te maken dat hun rekenvaardigheid op peil is.

Samenwerking
Cito werkte bij het ontwikkelen van deze rekentoets samen met Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), de NVZ vereniging van ziekenhuizen, andere brancheorganisaties en deskundigen uit het verpleegkundig beroepenveld.

Cito
Door: redactie Nursing, Nienke Berends  

Eerdere onderzoeken rekenen
Nursing-onderzoek verpleegkundig rekenen 2010
Nursing-onderzoek verpleegkundig rekenen 2007
Artikel over verpleegkundig rekenen, Nursing 2005

Gerelateerd
Bestel het spiekboekje voor verpleegkundig rekenen
Dossier verpleegkundig rekenen
Filmpje verpleegkundig rekenen (Draadstaal)

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • MHJ van der Heijden

  Wanneer is de android uitgave beschikbaar van de Nursingcalculator?

 • no-profile-image

  WM

  Erg handig zo'n toets! Alleen jammer dat je de foute vragen met de uitleg daarbij niet kan zien. Voor mij, student van de opleiding HBO-V, zou dat erg handig zijn. Daar leer ik meer van, helemaal omdat er vragen bij zaten die wij niet op school krijgen!!

 • no-profile-image

  hans

  Fantastisch, een online toets voor alleen windows pc's. Knap gemaakt.

 • no-profile-image

  Albert

  Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw bleken er gediplomeerde basisschool onderwijzers te bestaan die een simpele rekensom nog niet eens met behulp van een rekenmachine konden oplossen. Ook taalkundig was er bij hen het een en ander mis voor wat betreft interpretatie en rapportage hetzij notuleren. Let wel, dit was ver voor dat gedoe bij Inholland.

 • no-profile-image

  Jos

  was heel hard nodig!! Echt heel hard...
  Je hebt echt geen hoge wiskunde nodig om de dagelijkse dingen te doen.Gewoon even nadenken

Of registreer je om te kunnen reageren.