Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

UMCG introduceert veiliger sondevoedingsysteem en naald

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen gebruikt vanaf 1 mei twee nieuwe hulpmiddelen om de veiligheid van zowel patiënt als verpleegkundige te vergroten. Het gaat om een nieuw sondevoedingsysteem, wat gescheiden werkt van andere toedingsystemen, en een veiligere naald.
UMCG introduceert veiliger sondevoedingsysteem en naald

In de meeste ziekenhuizen wordt gewerkt met het universele luer lock-systeem. Dit systeem wordt gebruikt voor zowel medicijnen, vloeistoffen en voeding. Hierdoor is een vergissing snel gemaakt, volgens het persbericht van het UMCG. Het nieuwe systeem werkt gescheiden van het infuussysteem, daarnaast is het ook voorzien van een paarse kleur waardoor de kans op vergissingen een stuk kleiner wordt. De nieuwe sonde kan ook langer blijven zitten, tot zes weken toe.

Helemaal nieuw is het sondevoedingsysteem niet, het wordt al een aantal jaren gebruikt in onder andere het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. Tot nu toe was het nog niet beschikbaar voor volwassen patiënten.  

Veilige naald voor bloedafname
De verbeterde Eclips Signal-naald (zie foto) is veiliger, duurzamer en gebruiksvriendelijker. Via een kijkvenster in de naald ziet de verpleegkundige gelijk of het bloedvat goed is aangeprikt. Door een watje in de houder van de naald voorkom je eventuele bloedspetters als je de naald verwijderd. De naald is beter vast te houden en de veiligheidskap makkelijker achteruit te halen. Ook heeft de naald minder verpakkingsmateriaal. Dit is goedkoper en geeft minder afval.

Richtlijn
De Eclips Signal-naald voldoet aan de nieuwe Europese richtlijnen ter voorkoming van prikaccidenten waaraan alle ziekenhuizen vanaf mei 2013 moeten voldoen.

UMCG
Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman


Meer NursingAbonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.Nursing op Facebook
Deel leuke foto's, filmpjes, winacties, en andere 'luchtiger' zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing
Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Kim

  Wat betreft het sondevoedingssysteem is dit persbericht inderdaad mosterd na den maaltijd...
  Wat zonde is, want zo las ik bijna over de tekst met de
  - voor mij - nieuwe informatie over de naald.

 • no-profile-image

  ck

  dat sondevoedingssysteem is al jaren door heel veel ziekenhuizen in gebruik, snap dit persbericht dus ook niet eigenlijk.

 • no-profile-image

  Atie de Bruijn

  Dit is niet nieuw. In ons ziekenhuis (ZGT)gebruiken we al jaren gescheiden systemen met een andere aansluiting. Dacht dat dit al wel gemeengoed zou zijn.

 • no-profile-image

  peer99

  30 jaar geleden ging de voeding al eens iv wegens gebruik van infuussystemen bij voeding. Toen waren er al afwijkende/gekleurde systemen ... het zou nog 20 jaar duren alvorens ze geintroduceerd werden (wel uiterrard als vernieuwend gebracht door manager inkoop en voedingsdeskundige ...)
  De communicatie in de zorg is slecht, maar dat het 10 jaar duurt alvorens die informatie in Groningen is en daar als nieuw wordt ervaren gaat wel erg ver ....

  In de 40 jaar zorg heb ik me slechts incidenteel geprikt, nimmer na bloedprikken, wel bij medicatie. Ik vraag me weleens af, hoe groot is eigenlijk het prikaccidenten probleem? Aantal prikaccidenten op aantallen gebruikte naalden, en de daadwerkelijke gevolgen na prikaccidenten.
  Ik heb het idee, erg klein tot nihil risico op gezondheidsschade wardoor alle maatregelen onevenredig te duur en ingewikkeld zijn ...

Of registreer je om te kunnen reageren.