Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Thuiszorg start strijd tegen ondervoeding

Volgende week begint Thuiszorgorganisatie ZorgAccent in Twente met het scholen van de eerste teams voor het screenen volgens de SNAQ-score.
Thuiszorg start strijd tegen ondervoeding

‘Ondervoeding heeft al langer onze aandacht’, vertelt diëtiste Thea van den Berg in een gesprek met Nursing. ‘Maar er was geen geld om het echt goed aan te pakken. Nu mochten wij met een project komen wat wordt gefinancierd door zorgverzekeraar Menzis en kunnen we er eindelijk wat aan doen.’

Screenen
Uit landelijk onderzoek blijkt 15-30 procent van de mensen in de thuiszorg ondervoed is. Van de cliënten boven de 80 jaar is zelfs 30 procent ondervoed. Screenen werd tot voor kort weinig gedaan in de thuiszorg. Van den Berg: ‘Slechts 20 procent van de cliënten wordt gescreend op dit moment. Daardoor word ik er vaak te laat bij gehaald, soms weegt de patiënt nog maar 47 kg voor ik hem zie.’ Het screenen zal vanaf nu geïmplementeerd worden in de zorgdossiers. Ook heeft ZorgAccent zogenaamde bio-impedantiemeters aangeschaft waarmee je de vet- en spiermassa kunt meten. ‘Bij COPD patiënten is het belangrijk niet alleen te weten of de vetmassa groeit maar ook of de kracht toeneemt,’ legt Van den Berg uit.

Weinig aandacht
Niet alleen de wijkteams krijgen scholing, ook de huisartsen worden geïnformeerd. ‘Een van de redenen dat ondervoeding te weinig aandacht krijgt in de thuiszorg komt doordat de huisartsen geen focus leggen op ondervoeding, in tegenstelling tot specialisten,’ verklaart van den Berg. ‘Bovendien is de samenwerking tussen disciplines in de thuiszorg veel minder direct dan in het ziekenhuis.’
Om dit te verbeteren gaan de teams in hun strijd tegen ondervoeding meer samenwerken met huisartsen, logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten.


Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman 

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  anja

  ik heb een vraag
  ik wel mijn eind presentatie geven over ondervoeding, zouden jullie mij daar informatie over kunnen geven
  werk in de thuiszorg

 • no-profile-image

  Maartje Voets

  Wij screenen onze patienten al anderhalf jaar via de snaq voor 65 plus, en 65 min. Hieruit blijkt dat een heel aantal patiënten ondervoed is, het is echter de keuze van de mensen zelf of ze begeleiding willen. Dit willen ze niet altijd, maar dan hebben we er in elk geval aandacht voor.

 • no-profile-image

  Annemiek

  Tuurlijk moet het onderkend en behandeld worden. Het kan soms zo simpel zijn als een goed passend gebid, of zachtere voeding om de voedingstoestand te verbeteren. Ondervoeding heeft zoveel gevolgen, denk aan de conditie van de huid bijvoorbeeld; de kans op doorliggen en slechte wondgenezing.

 • no-profile-image

  pien

  ondervoeding bij ouderen: moet dit wel zo erg "behandeld" worden? Is het niet iets wat bij de kwetsbare oudere hoort???

 • no-profile-image

  jos

  dat is niet een verschijnsel dat gevonden wordt in de thuiszorg.Ook in de verpleeghuiswereld is er regelmatig sprake van ondervoeding.
  Vooral als de pauze van het personeel direct achter de maaltijd van de bewoners valt.

Of registreer je om te kunnen reageren.