Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vier jaar nachtdienst verhoogt risico borstkanker

Vrouwen die langer dan 4,5 jaar nachtdiensten werkten en in die periode nog niet zwanger waren hebben een verhoogd risico op borstkanker.
Vier jaar nachtdienst verhoogt risico borstkanker

Dit blijkt uit een case-controlstudie die Florence Menegaux e.a. in Frankrijk verrichtten waarover Medisch Contact deze week bericht. De studie is onlangs gepubliceerd in International Journal of Cancer (IJC).

Werkverleden en nachtarbeid
In de studie werden 1232 vrouwen met borstkanker geïnterviewd met behulp van een gestandaardiseerde vragenlijst. Een controlegroep van 1317 vrouwen kreeg dezelfde vragenlijst voorgelegd. Er werd gevraagd naar het werkverleden en nachtarbeid, maar ook naar zwangerschappen en medische gegevens.

Associatie met borstkanker
Van in totaal 311 vrouwen die ooit ’s nachts gewerkt hadden, hadden 164 borstkanker en 147 niet, concludeert Medisch Contact uit het artikel in IJC. Dit verschil was echter niet significant. Bij nachtwerk langer dan 4,5 jaar was er wel een duidelijke associatie met borstkanker. Een opvallende conclusie omdat dit een veel kortere periode is dan tot nu toe werd gedacht. Eerdere cohortstudies toonden pas een verband aan na twintig tot dertig jaar nachtdienst. Bij vrouwen die meer dan vier jaar nachtdiensten draaiden voor hun eerste zwangerschap, verdubbelde het risico op borstkanker.

Nightingale Studie
Verpleegkundigen zijn al jaren erg bezorgd door berichten over de verhoogde kans op borstkanker na het draaien van nachtdiensten. In Nederland zijn het NKI-AVL en de Universiteit Utrecht op het moment bezig met de Nightingale Studie, waarin ook de
relatie tussen nachtdienst en borstkanker wordt onderzocht.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing


Meer Nursing


Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollenNursing experts
Collega's die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Redactie Nursing.nl

11 reacties

 • no-profile-image

  Carien

  Ik draai 11 nachten in de maand en 7 dagen overdag/avond.
  Ik ben een meid van 28 en ben samen met mijn vriend juist bezig om zwanger te worden.
  Is het dan misschien toch beter om te stoppen met nachtdiensten te draaien???
  Wat vinden jullie??

 • no-profile-image

  marien

  mannen kunnen ook borstkanker krijgen, dus het is geen optie dat zij dan maar de meeste nachtdiensten moeten doen. bovendien zitten er niet zoveel mannen op de verpleegafdelingen. In tegenstelling tot jaren geleden.
  ik doe al 35 jaar nachtdiensten. Ook nooit zwanger geweest. Maar denk maar niet dat risicofactoren bespreekbaar zijn. ook niet voor andere gezondheidsklachten dan borstkanker. De leeftijd waarop je niet meer hoeft wordt steeds maar opgeschoven. Heel erg vreemd. Het is echt helemaal JOUW probleem, wordt er gezegd.

 • no-profile-image

  @Joost, van 7jaar oude nachtvlinder

  Zie 'Fitter door de nacht' op website Nu'91. Joost schreef: wie zet er een website op?
  Dan denk ik aan de Nightfever Event's van deze vakbond.
  Op de site nu91-leden.nl zoeken op NACHTDIENST. Daar vind je veel info en diverse links.

 • no-profile-image

  Liselotte

  Mijn moeder werkt bij elkaar zo'n 15 jaar alleen maar nachtdiensten. Dit wel na 3 kinderen te hebben gehad.
  Maak me wel druk als ik dit lees.. Gelukkig laatst weer onderzoek gehad, ze is gezond!

 • no-profile-image

  Peer99

  Ik wacht nog op een onderzoek waarbij ook de gevolgen van links naar rechts versus van rechts naar links poetsen van de tanden invloed heeft ...

  Het is langer bekend dat ploegendiensten vaker door een bepaald type pesoon gedaan worden

 • no-profile-image

  Marian Bannink

  Hoe zit het met die vele vrouwen en mannen, die nog nooit een nachtdienst hebben gewerkt en toch borstkanker krijgen, dit zijn er veel meer. Wat verteld je DNA profiel waar alles al is vastgelegd al voor je geboren wordt, hier over.
  Marian.

 • no-profile-image

  ingrid ploeger

  Ik ben nooit zwanger geweest en werk al 25 jaar in de drie ploegen, hoe groot is de kans dan op borstkanker. Of zullen er ook andere factoren mee spelen. Ik vind dat je hier heel zorgvuldig mee moet omgaan en ik vind het item ook niet heel erg duidelijk.

 • no-profile-image

  Joost

  Hallo Emmeke,
  De suggestie dat mannen dan maar de nachtdienst moeten draaien....wie zegt dat wij geen hogere kans hebben op borstkanker? Zwanger worden we ook al niet dus de kans lijkt me aanzienlijk..

  Wie zet even een website op? "ik draai nachtdiensten en zoek tips, truuks en andere info" moet niet moeilijk zijn voor een beetje ict-jer. Overigens las ik onlangs dat slapen in je nachtdienst een goede remedie is voor de politieagenten..helaas zit die luxe er bij ons niet in!

 • no-profile-image

  Willy

  Ervan uitgaande dat alle verpleegkundigen, verzorgenden, politiemensen en alle andere nachtwerkers na hun afstuderen toch zeker minstens 4,5 jaar werken voordat ze zwanger worden, kunnen we concluderen dat die allemaal een verdubbeld risico op borstkanker hebben???? Hmmm.... sorry, ik kan niet veel met de uitslag van dit onderzoek. En dat heeft niks te maken met de kater, de jetlag en het beroerd voelen na een nachtdienst.

 • no-profile-image

  Inge

  Inderdaad is nachtdienst ongezond op meerdere vlakken. Ik voel me na een reeks altijd erg beroerd. Hoofdpijn, problemen met ontlasting en slapeloze nachten en duffe dagen erna. De nachtdienst is zo druk bij ons, dat soms zelfs fatsoenlijk eten erbij inschiet. Er wordt eigenlijk nooit over gepraat in het team. Nooit tips of inventarisatie over wie er problemen mee heeft. Het hoort bij het vak dus zeur je er niet over.... Hoe dit probleem op te lossen likt me erg moeilijk.

 • no-profile-image

  emmeke

  De conclusie lijkt me duidelijk: 's nachts alle ziekenhuizen gewoon dicht. Of misschien alleen maar mannen in de nachtdienst, of gewoon geen mensen in de zorg, of alleen maar mensen dieouder zijn dan 55 de nachtdienst in. Of, met andere woorden: Wat kunnen wij hiermee???? Misschien moeten we eens beginnen met héél goed verlichting 's nachts op de koffiekamers en dat niet iedereen in het schemerlicht gaat zitten. en goede voorlichting over hoe je goed kunt slapen als je in de nachtdienst zit en niet dat veel mensen slaapmedicatie nemen. Een goede voorlichting over gezonde voeding in de nachtdienst in plaats van de Griek, Turk,Pizzaboer eten laten bezorgen. Is dat gedrag meegenomen in het onderzoek onder de verpleegkundigen???

Of registreer je om te kunnen reageren.