Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Voorschrijven verpleegkundigen uitgesteld

Het voorschrijven van medicatie door oncologie- long- en diabetesverpleegkundigen is om wetstechnische redenen uitgesteld. Deze regeling zou halverwege 2012 ingaan.
Voorschrijven verpleegkundigen uitgesteld

Dat meldt beroepsvereniging V&VN. Eind vorig jaar werd bekend dat ná de verpleegkundig specialisten, ook de gespecialiseerde long-, oncologie- en diabetesverpleegkundigen medicatie zouden mogen gaan voorschrijven. Voor deze groepen verpleegkundigen zou dit geen zelfstandige bevoegdheid worden zoals voor de verpleegkundig specialisten, maar mogen zij geneesmiddelen voorschrijven in opdracht van de arts. Door een wijziging in de Wet BIG zouden long-, oncologie- en diabetesverpleegkundigen in het BIG-register kunnen aantekenen dat zij voldoen aan de in de Ministeriële Regeling gestelde voorwaarden. Daarmee zijn ze bevoegd om bepaalde geneesmiddelen op recept voor te schrijven. Deze Ministeriële Regeling voor verpleegkundigen die medicatie voorschrijven is om wetstechnische redenen voorlopig uitgesteld.

Speciale eisen
Bij deze groep verpleegkundigen gaat het om een beperkte voorschrijfbevoegdheid: bij de diabetesverpleegkundigen bloedglucoseregulende geneesmiddelen, bij de longverpleegkundigen inhalatiemedicatie en bij de oncologie antidiarrhoica, anti-emetica; bepaalde soorten pijn -en slaapmedicatie en laxantia. Vanzelfsprekend worden er aan verpleegkundigen die medicatie voorschrijven speciale eisen gesteld als het gaat om vooropleiding, praktijkervaring en deskundigheid op het gebied van farmacotherapie.

Toekomst
Ondanks de stagnatie richt V&VN zich op de toekomst en werkt met zes van de afdelingen van de beroepsvereniging aan de voorbereidingen voor de groepen verpleegkundigen die in de nabije toekomst een voorbeschrijfbevoegdheid willen.


Door: redactie Nursing


Meer NursingAbonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.Nursing op Facebook
Deel leuke foto's, filmpjes, winacties, en andere 'luchtiger' zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing
Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.


Redactie Nursing.nl

Eén reactie

  • no-profile-image

    Martin

    Dit uitstel zou afstel moeten worden. Verpleegkundigen moeten zich niet op het terrein van de medicus gaan begeven. Dat schept onduidelijkheid en vormt een bron van fouten en onbegrip, want zij hebben nou eenmaal niet de opleiding en de kennis van de medicus en zouden dus ook deze handelingen niet moeten (willen) doen! Een beetje half/half is geen goede zaak voor de duidelijkheid voor wie dan ook. En personele en/of bezuinigingsredenen mogen niet het argument hiervoor zijn. Kortom: schoenmaker blijf bij je leest!

Of registreer je om te kunnen reageren.