Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Relatief veel seksuele intimidatie in de zorg

Vergeleken met andere sectoren hebben medewerkers in de zorg regelmatig te maken met seksuele intimidatie. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers over de periode 2007-2011 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Relatief veel seksuele intimidatie in de zorg

Seksuele intimidatie
12 procent van de medewerkers in het ziekenhuis, 20 procent van de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen en 14 procent in de overige gezondheidszorg heeft wel eens te maken (gehad) met seksuele intimidatie. In de overige sectoren ligt dat percentage veel lager, alleen medewerkers in de horeca komen in de buurt met 10 procent. Seksuele intimidatie door collega's komt in alle sectoren van de gezondheidszorg niet veel voor, hooguit 1 tot 2 procent heeft daar wel eens mee te maken (gehad). Vooral medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen zijn met 20 procent behoorlijk kwetsbaar. Ook het percentage lichamelijk geweld door externen ligt daar vrij hoog: namelijk 31 procent tegenover 16 procent in de ziekenhuizen.

Agressie door collega's
Uit de nieuw gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat bijna de helft van de medewerkers in de zorg wel eens te maken heeft (gehad) met een vorm van agressie op het werk. Omdat in de zorg meer vrouwen werken dan mannen, hebben zij daar meer last van. Intimidatie (niet seksuele) is over het algemeen genomen de meest voorkomende vorm van agressie op het werk in de zorg. In de ziekenhuizen kreeg 13 procent daar mee te maken, in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg 10 procent. Pesten staat op de tweede plaats van uitingen van agressie op het werk, dat komt in het ziekenhuis bij ongeveer 7 procent van de ondervraagden voor.

Nachtdienst
Ook rapporteren werknemers met een fulltime aanstelling, werknemers die regelmatig in de nacht of avond werken en werknemers met veel contact met collega's iets vaker interne agressie. Verder komt externe agressie vaker voor bij oproep- en invalkrachten en bij werknemers met een tijdelijk dienstverband.


Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Redactie Nursing.nl

3 reacties

 • no-profile-image

  Wim

  In de verpleeg huizen en verstandelijk gehandicapten zorg hebben wij toch wel heel veel met behoorlijk zware fysieke agressie te maken ....is dat ook in dit onderzoek mee genomen ?

 • no-profile-image

  jos

  ik vraag me af over wat voor type agressie en intimidatie dit gaat.
  Mannen neigen nogal vlot met de bek te reageren.
  Vrouwen gaan zuigen en zeuren..continu commentaar

  Het laatste wordt doorgaans in eerste instantie gezien als "krische blik", maar het gaat over iets anders

 • no-profile-image

  M.A.P. Bos

  si in de zorg

Of registreer je om te kunnen reageren.