Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verpleegkundigen moeten het beleid maken’

Beleid moet niet van bestuurders komen, maar van verpleegkundigen zelf. Nu onstaan veel problemen in de zorg door hiërarchische organisatie. Dat zegt Jos de Blok van Buurtzorg Nederland in de nieuwste Zorgvisie.
'Verpleegkundigen moeten het beleid maken’

‘Zodra het over beleid gaat, komen er opeens allerlei beleidsmakers opdraven omdat die zogenaamd begrijpen wat beleid is. Die gaan dan nota’s schrijven over bijvoorbeeld wijkverpleging of casemanagment. Ik vind dat de groots mogelijke onzin’, zegt De Blok in een interview met magazine Zorgvisie. In zijn organisatie Buurtzorg zijn juist alle wijkverpleegkundigen zelf met beleid bezig. ‘Effectief beleid is met huisartsen, zorginstellingen en gemeenten afspreken hoe je zaken rond patiëntengroepen regelt.’

Sollicitatie bij V&VN
Volgens De Blok ontstaan veel problemen in de zorg door de hiërarchische manier waarop zaken zijn georganiseerd. Hij verwijst daarbij ook naar beroepsvereniging V&VN, waar hij solliciteerde naar het voorzitterschap maar zich terugtrok omdat hij kritiek had op de transparantie binnen de vereniging en geen inzage kreeg in de financiering. In Zorgvisie zegt hij daarover: ‘Er is een bestuur met allerlei ondersteuning en commissies. En de leden komen op de laatste plaats, terwijl je die bovenaan moet zetten.’

Verpleegkundige op voetstuk
V&VN moet leden een platform bieden om met elkaar te discussiëren en communities te vormen, vindt De Blok. ‘Dat zou het gemeenschapsgevoel enorm versterken. Als er iets is dat verpleegkundigen bindt, is het wel de belangstelling voor patiënten. Het beste willen doen voor patiënten, dat is de drijvende kracht. Ik zou de leden op een voetstuk willen plaatsen en de organisatie meer op de achtergrond zetten. Als het over wijkverpleging gaat, moeten er bij de minister tien verpleegkundigen aan tafel zitten en niet één vertegenwoordiger van V&VN.’

Lees het hele interview met Jos de Blok in Zorgvisie Magazine.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen


Meer Nursing


Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollenNursing experts
Collega's die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Redactie Nursing.nl

3 reacties

 • no-profile-image

  Martin

  En gelijk heeft ie, die Jos! En tegen de V&VN loop ik ook al een tijd te hoop. In plaats van voor de verpleegkundigen en verzorgenden op te komen gaan ze een register en regeltjes en cursusjes verzinnen, alsof we na jaren opleiding nog steeds niet weten wat we doen. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten de braafste mensjes op aarde worden, zo lijkt het bij de V&VN en dat onder het motto van kwaliteit leveren. Ze weten echt niet meer waarover ze het hebben, mede doordat ze zich in hun eigen organisatie hebbenvast gedraaid. Opdoeken die hap en verpleegkundigen en verzorgenden betrekken bij het maken van het beleid, want dat is goed voor hen en de patiënt/cliënt!!

 • no-profile-image

  Debby

  Dat is, zoals ik het zou willen noemen 'het magnet'denkenin de gezondheidszorg. Helaas betekent dit dat beleidsmakers dan een stap terug moeten doen. Iets wat ze niet makkelijk doen.

 • no-profile-image

  Jonathan

  Gelijk heeft die man :) (alleen dat met V&VN kan ik niets over zeggen)

Of registreer je om te kunnen reageren.