Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

CPB: door PvdA en SP komt wachtlijst terug

Het plan van de PvdA en de SP om de gereguleerde marktwerking af te schaffen, leidt mogelijk tot de terugkeer van de wachtlijstproblematiek.
CPB: door PvdA en SP komt wachtlijst terug

Dat schrijft het Centraal Planbureau in haar vandaag gepresenteerde analyse van de verkiezingsprogramma’s van tien politieke partijen.

Inkoopkantoren
Als het aan de PvdA en de SP ligt, wordt het stelsel van private verzekeraars vervangen door regionale inkooptkantoren. Daarmee bezuinigen ze 1 miljard euro meer op curatieve zorg dan de andere partijen. Het CPB denkt echter dat dit leidt tot een afname van de hoeveelheid verleende zorg.

Overheidsregulering
Van de tien onderzochte partijen willen VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP dat de gereguleerde marktwerking blijft bestaan. Zij pleiten wel voor nog meer overheidsregulering dan nu. Zo willen ze bijvoorbeeld de volumegroei van ziekenhuizen verlagen tot 2 procent per jaar. De PVV deelt dat standpunt, maar wil geen verdere uitbreiding van de marktwerking.

Medisch Contact

Bekijk hier een greep uit de zorgstandpunten per partij.

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.