Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

PvdA noemt salaris verpleegkundige 'onverteerbaar'

'Het is onverteerbaar dat een zorgbestuurder veel meer verdient dan een verpleegkundige op de werkvloer die voor dag en dauw opstaat.' Dat stelt van Lea Bouwmeester (PvdA) tijdens het Grote Zorgdebat in Nieuwegein.
PvdA noemt salaris verpleegkundige 'onverteerbaar'

Bouwmeester zei dit tijdens haar minuut spreektijd, waarin ze de essentie van het zorgparagraaf van de PvdA mocht toelichten. 'Zorg is mensenwerk,' aldus Bouwmeester. 'Maak de zorg dus weer menselijk, marktwerking moet stoppen. Gezondheidwinst moet centraal staan.'

Marktwerking
Ook gaf ze antwoord op een vraag uit de zaal wat haar partij - die verantwoordelijk is voor de introductie van de marktwerking  - nu dan ánders gaat doen. 'De marktwerking is uit de klauwen gelopen,' antwoordde Bouwmeester. 'We zijn erachter dat het niet om winst en omzet gaat, maar om de mens. Het derde punt is een eerlijkere verdeling van de premies. Zorgbestuurders moeten minder salaris krijgen dan de werknemer op de werkvloer die voor dag en dauw opstaat. Het is onverteerbaar dat een bestuurder 100 keer meer verdient.'


Door: redactie Nursing, Nienke Berends
 


Meer NursingAbonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.Nursing op Facebook
Deel leuke foto's, filmpjes, winacties, en andere 'luchtiger' zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing
Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Redactie Nursing.nl

11 reacties

 • no-profile-image

  suzan

  Wij als verpleegkundigen zijn geen hondjes meer die je een bot voor houd. Daar trappen we niet meer in.
  Betere arbeidsvoorwaarden zouden leuker zijn. Die nachtdiensten gaan op den duur wel opbreken na 25 jaar.
  En zo zijn er meer ongemakken die mee gaan spelen en dan nog tot mijn 67 e jaar, kom op zeg.
  Ik kan al die nieuwe snelle ontwikkelingen niet meer bijbenen en al die afspraken die dagelijks veranderen.
  Ga maar door.......

 • no-profile-image

  Rinda Benschop

  Ik hoef echt niet meer loon, geef mij gewoon twee of liever nog vier collega's extra....

  Ik heb genoeg, kan een boterham met kaas eten en heb een paard waar ik mijn vrije tijd aan besteed.

  Wanneer is genoeg, nou eens een keer genoeg...!?

  Kom maar op met die collega's!

 • no-profile-image

  marien

  Ik wil ook niet ruilen met directie of zorgmanager qua beroep. Maar in sommige lagen van de organisatie wordt wel veel te veel 'verdiend'. Ook directeuren van verzorgingshuizen etc en thuiszorgorganisaties verdienen veel te veel. Ze mogen wel een goed salaris, maar een directeur wordt met een ton meer dan genoeg beloond, dat hoeven er geen 2 of 3 te zijn. 80-90.000 is m.i. al riant.
  En ja, de verpleegkundigen zouden beter betaald moeten worden en meer tijd moeten krijgen om hun vak naar behoren uit te voeren. Nu is het vaak een gekkenhuis en krijgen de patienten te weinig aandacht. Ook doorwerken tot 67 zou vrijwillig moeten. 60 jaar is in de verpleging of verzorging 'aan bed' is meer dan lang genoeg. Tot een paar jaar geleden was dat de VUT leeftijd. En dat was goed. We moeten nu wel 7 jaar langer werken dan de collega's die 10 jaar geleden er uit gingen.

 • no-profile-image

  Marieke

  Ferenc, ben het met je eens, maar ik zou een salarisverhoging toch wel zeer op prijs stellen. Zo dik betaald worden we niet.

 • no-profile-image

  Petra

  Beste Peer, Dat is dus precies wat ik zei. Onze best betaalde directeur was al 8 verpleegkundigen (en geen 3 per directeur).

 • no-profile-image

  Ferenc Koolem

  Denkt mevr Bouwmeester nu echt dat dat verpleegkundigen zo dom zijn dat we niet door deze onzinnige verkiezingsretoriek prikken.
  Of zou ze miscchien bedoelen dat tweede kamerleden zoveel verdienen dat ze best wel iets af kunnen staan aan de verpl beroepsgroep.
  Zorgbestuurders hebben een grote verantwoordelijkheid, draaien echt meer dan de gemiddelde 36 uur die verpleegkundigen werken en hebben geheel andere taken.
  Om dan ook nog de marktwerking de schuld te geven die de PvDA zelf heeft geinititeerd is nog ridiculert.
  Wat wel zou helpen mevr Bouwmeester is de verpleegkundige beroepsgroep echt serieus te nemen door te investeren in branchegericht onderwijs, investeren in loopbaanmogelijkheden, ruim baan dus te geven voor verpl specialisten en verpleegkundig leiderschap. The professional in the lead! Gberuik ze als serieuze gesprekspartner en niet steeds te schermen met het beeld van de arme, slecht georganiseerde verpleegkundige.

 • no-profile-image

  Jos

  Praatjes vullen geen gaatjes!

 • no-profile-image

  Chris

  Dikke onzin natuurlijk. Hoger salaris is prima, maar een manager heeft weer andere verantwoordelijkheden dan dat wij die als verpleegkundigen hebben. En vaak verdient een manager die operationeel leidinggevende is niet zo heel veel meer. Kijk, in de top wordt goed verdiend, doe daar maar wat aan.
  Eigenlijk een domme opmerking van die mevrouw.

 • no-profile-image

  Petra

  Ik heb het ooit een becijferd: van onze best betaalde directeur (op dat moment hadden we er 3)konden we 8 (wijk)verpleegkundigen bekostigen (schaal 50).

 • no-profile-image

  peer99

  Weet wat je zegt Petra ... nog geen 3 vrplk per directeur is amper 150.000 euro. Bij ons zit de directie op 220.000(salaris)+40.000(pensioenpremie)+auto+onkosten, afgerond 300.000 al snel 6 vrplk. 3 Directeuren is dan 18 vrplk ...

  Hoger salaris voor directie is absoluut niet prima, er zijn immers nauwelijks prestaties/criteria waaraan zij moeten voldoen, uitvoering geven aan wettelijke eisen en beslissingen van raden van Bestuur. Lobby en hobby, dan is meer dan en ton al snel teveel. Voor managers gelden gelijkwaardige criteria, vooral doen wat de directie en de medische staf je oplegd en vooral niet tegenwerken.

  De uitspraak van Bouwmeester is een beetje veel dom, polpulaire praatjes, stemmingmakerij, zieltjes winnen. Geeft aan hoe men over ons denkt, chanteerbaar met kraaltjes. Salarisverhoging prima, maar dan een verdubbeling graag, dat schiet op. 2-3% Over 3 jaar is amper compensatie inflatie. Nog beter zou het zijn indien er gewoon meer respect was, dus voldoende tijd om clienten/patienten/bewoners te verzorgen, naar buiten te gaan, praatje maken, je medisch technisch handelen checken en dubbelchecken met ruim voldoende tijd over. Geen gejaag en gezwoeg op afdelingen. Links en rechts wat voordelen in diverse sectoren zoals reizen, comsumptie, levensmiddelen, hypotheek/verzekering en goede vervroegde pensioenregelingen, ouderschapsverlof, vakantie in geliefde periodes etc etc. Dáár win je mensen mee.

 • no-profile-image

  Jos Kaldenhoven

  Honderd keer meer verdienen? Dat zal toch niet?! Als een gemiddelde verpleegkundige per maand 2000 euro verdient, dan zou dat volgens de PvdA-mevrouw 100x2000 = 200000 euro per maand zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.