Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

SEH's screenen effectief op kindermishandeling

Als SEH-verpleegkundigen en -artsen goed getraind zijn, is systematische screening op kindermishandeling effectief.
SEH's screenen effectief op kindermishandeling

 

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder 104.000 kinderen op zeven SEH's.

Checklists
Goede observatiemogelijkheden en objectieve checklists helpen, naast getraind zorgpersoneel, ook bij de verhoogde opsporing van kindermishandeling. In de groep kinderen die systematisch gescreend is, zijn vijf keer meer gevallen van kindermishandeling aan het licht gekomen dan in de groep die niet werd gescreend. In Nederland is screening op kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp inmiddels wettelijk verplicht.

Spoedgeval
Onderzoekers van de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Kindergeneeskunde van het Erasmus MC deden onderzoek bij kinderen tot 18 jaar die tussen februari 2008 en december 2009 de zeven deelnemende ziekenhuizen bezochten voor een spoedgeval. Het onderzoek is gepubliceerd in Pediatrics.

Erasmus MC

 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.