Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

IGZ sluit deals met 'foute verpleegkundigen'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sluit regelmatig deals met verpleegkundigen die over de schreef gaan.
IGZ sluit deals met 'foute verpleegkundigen'

Dit zegt hoogleraar gezondheidsrecht Legemaate in het radioprogramma Argos. Om disfunctionerende verpleegkundigen te laten voorkomen voor het tuchtcollege, kost veel tijd en manuren, en het is de vraag wat eruit komt. Om deze tijd en moeite te besparen sluit IGZ een onderhandse deal waarin de verpleegkundige toezegt nooit meer als verpleegkundige te werken, waarop IGZ belooft geen tuchtklacht in te dienen.
Jansen Steur
De hoogleraar deed naar aanleiding van de zaak Jansen Steur onderzoek naar afspraken die disfunctionerende hulpverleners sluiten met IGZ. Onlangs kwam aan het licht dat dokter Jansen Steur een deal had gesloten met IGZ: als hij nooit meer als arts zou werken, werd er geen tuchtklacht ingediend door IGZ. Uiteindelijk ging de arts alsnog aan de slag in een Duits ziekenhuis.

Seksueel misbruik verpleegkundige
Volgens Legemaate is dit geen zeldzaam verschijnsel. Hij schat dat er jaarlijks tien van dit soort deals met zorgmedewerkers wordt gesloten. 'Een concreet voorbeeld is de verpleegkundige die zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van een patiënt in een psychiatrisch ziekenhuis. Met die verpleegkundige heeft Inspectie een afspraak gemaakt: jij zult niet meer als verpleegkundige aan de slag gaan, in plaats van dat ze een tuchtklacht indienden.' 

Problematische afspraken
Volgens de hoogleraar zijn de afspraken problematisch: 'Er zitten principiële en juridische vragen aan, maar het grootste probleem is de effectiviteit en controleerbaarheid. Want je kunt wel afspraken maken met iemand en zeggen dat wanneer diegene de afspraken schendt, er formele maatregelen worden genomen. Maar je merkt als Inspectie niets van die schendingen als die persoon in kwestie dit niet bij jou meldt.'

Argos
Door: redactie Nursing

Lees ook:
- Blog Sandra: 'Zou ik dokter Jansen Steur aan kunnen?'
- Oproep: Wat doet het met verpleegkundigen als een arts in de fout gaat?

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  Ria

  Niet meer aan de slag als verpleegkundige!! Wie zegt ons dat deze verpleegkundige niet gewoon verder gaat als verzorgende en zo weer de fout in kan gaan? Schande

 • no-profile-image

  astrid

  Wat een schande voor de goedwillende onder ons,ons beroep wordt hierdoor ondermijnd,en zeker ook onderschat.

 • no-profile-image

  esther

  Toch jammer, het NOS journaal focust zich dan weer alleen op de artsen waarmee deals gesloten worden...(zie NOS 16 01 2013 20.00u journaal)
  Blijkbaar schokt dat meer????

 • no-profile-image

  jan

  Te gek voor woorden ze moeten allemaal voor de tuchtraad, en gerechtelijk vervolgen gebeurt bij alternatieve die in de fout ook

 • no-profile-image

  Ellen

  Het wordt tijd dat de minister die hele incompetente IGZ sluit en in iedereen provincie een andere opricht.Een deal sluiten met mensen die in de fout zijn gegaan (maar de klagende familieleden jaren laten wachten tot ze er moedeloos van worden) is eerder regel gebleken dan uitzondering.Hoe kom je op het idee. Bij "foute boel"hoort een tuchtklacht en niet een beloning omdat IGZ geen zin heeft om in te grijpen.Schendingen van afspraken, daar kun je op die manier op wachten.De persoon die al een tuchtklacht cadeau heeft gekregen kan zo weer aan het werk zonder dat er een haan naar kraait.Hoe slecht moet je je werk al niet doen bij IGZ voor je wordt ontslagen? Stuur al die dure nietsnutten maar naar huis.Ik ben benieuwd hoeveel lijken er alsnog uit de kast gaan komen dan.

Of registreer je om te kunnen reageren.