Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuw: wonden dichtplakken met lijm van mosselen

De lijm die mosselen produceren is acht keer sterker dan chirurgische lijm, en uiterst geschikt om wonden mee dicht te plakken.

Dit blijkt uit onderzoek aan de Penn State University. Het nadeel van de huidige chirurgische lijm is dat hij niet goed houdt op vochtige oppervlakken, zoals organen. Mosselen zorgen ervoor dat ze júist aan natte oppervlaktes kunnen hechten, zoals de onderkant van een scheepswrak. Dit komt door het kleefmiddel iCMBAs dat de weekdieren produceren.

Botten lijmen
Na tests op ratten ontdekten wetenschappers dat ze dit middel kunnen gebruiken in een nieuw ontwikkelde chirurgische lijm, die een sterkere wondhechting heeft en snellere genezing na een operatie. Het is ook geschikt voor tijdelijke hechtingen. De lijm wordt momenteel verder ontwikkeld om te kijken of het op den duur ook botten kan lijmen.

Penn State University

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.